Безспорно, Париж е столица на модата, но възможно ли е френската столица да диктува и футболната мода. Пари Сен Жермен лети във въздуха в Лига 1 и осъществява един безметежен сезон. През миналото лято Лоран Блан прибра на „Парк де Пренс“ поредната суперзвезда – Анхел ди Мария, който придаде много различен и опасен вид на творението на френския специалист. До голяма степен, благодарение именно на аржентинеца, парижани чупят рекорди от началото на сезона, а най-голямото им постижение е серията от 33 поредни мача без загуба, като по този начин подобриха постижението на Нант от сезон 1994/95.

Пари Сен Жермен на практика няма никаква конкуренция в Лига 1 и ако темпът се запази, то отборът може да ликува предсрочно с титлата още в началото на март. Лоран Блан успя да направи така, че ПСЖ да играе атрактивен футбол, а изпълнителите на терена са задължени да задоволяват присъстващите на трибуните, защото в повечето случаи ВИП-а на „Парк де Пренс“ е пълен с претенциозни личности. Играчи от класата на Златан Ибрахимович, Анхел ди Мария, Лукас Моура, Марко Верати, Есекиел Лавеци и Единсон Кавани, гарантират изпълнени с емоции мачове, в които публиката в много редки случаи ще може да се отдели от случващото се на терена.

ПСЖ изобщо не дава шанс на останалите във Франция с трансфери за по 60-65 милиона евро (Единсон Кавани, Анхел ди Мария и Давид Луис), 45-милионни играчи като Лукас Моура и централна двойка в отбрана от Маркиньос и Тиаго Силва, струвала на клуба 80 милиона евро. И по резултатите на домашно ниво си личи - титлите идват с лекота, а миналият сезон бе белязан от спечелването на всички четири трофея - титла, купа, Купа на лигата и Суперкупа. Но в Европа големите пари засега не печелят място на трона за ПСЖ.

ПСЖ крачи с големи стъпки към поредната титла във френското първенство и затвърждаването на доминацията на столичани. При всички положения обаче в Париж мислят за нещо по-голямо, за Шампионската лига, където през миналия сезон отборът достигна до четвъртфиналната фаза. Всички са наясно, че само по този начин Париж може да задава модата и във футбола. Пари Сен Жермен минава на парад в Лига 1, но дали слабата конкуренция и ранното решаване на спора за титлата няма да отслабят отбора за най-важните битки в Шампионската лига?

ПСЖ е един от първите тимове, който усети полъха на големите азиатски капиталовложения. Шейховете, които акостираха в световната модна столица, имат големи амбиции и със сигурност искат да получат определена възвращаемост, на това, което влагат в развитието на клуба. През последните две години Лоран Блан до голяма степен успява да ги удовлетвори, но както знаем, апетитът идва с яденето. Подобряването на рекорди на вътрешната сцена, безпроблемното печелене на местните трофеи, газенето на съперниците по френските терени могат да задоволят собствениците на клуба до известна степен. Голямата цел пред Лоран Блан обаче е да спечели Шампионската лига, да превърне ПСЖ във фактор на голямата европейска сцена. Специалистът разполага с нужния ресурс, за да може да осъществи така желаната цел.

Дали обаче Блан е треньорът, който ще успее да извърви пътя до края и да превърне Париж във диктатор на футболната мода?