След подгрявката с турнира Лигата на Нациите през есента на миналата година, вече е време за същинския старт на квалификациите за място на Евро 2020. С десет битки из различни точки на Стария континент тази вечер се открива новият цикъл от пресявки за място на форума догодина, на който ще участват 24 тима. 

Голямото дерби на вечерта ще е между Белгия и Русия. Двата тима направиха невероятно Световно първенство миналото лято, като "червените дяволи" завършиха трети, а "сборная" изуми всички и стигна до четвъртфиналите, взимайки скалпове на водещи тимове по пътя си. 

Сега двата тима се вкопчват в битка за място на следващото голямо първенство, като са изявените фаворити в групата си. Конкуренцията обаче не е за подценяване, защото Казахстан, Шотландия, дори и Кипър ще дебнат своите шансове. А никой не слага в сметките тоталния аутсайдер на Европа Сан Марино и това е съвсем нормално. 

Едно дерби в центъра на Стария континент също приковава вниманието. В него Полша на Роберт Левандовски гостува на коравия тим на Австрия в една от може би най-изравнените като участници групи. В поток G са още Словения, Северна Македония, Латвия и Израел и всеки мач ще е изключително завързан, защото всеки отбор има своите шансове при тези изравнени сили. 

Световният вицешампион Хърватия също започва квалификационната си кампания днес. Иван Ракитич, Лука Модрич и компания стартират мачовете си срещу Азербайджан, а в групата им са още Словакия, Унгария и Уелс. Това предвещава малко по-лесен път на "шахматистите" към форума, но все пак те не трябва да допускат подценявания. 

Още един от големите европейски отбори започва пътя си към Евро 2020 с надежда. Това е Холандия, който стартира битките си срещу Беларус. "Лалетата" пропуснаха последните два големи форума и със сигурност ще дадат всичко от себе си да не им се случва това за трети път. В тяхната група за още Германия, Естония и Северна Ирландия, така че задачата отново ще е много тежка. 

Ето и програмата за деня в евроквалификациите: 

17:00 - Казахстан - Шотландия

19:00 - Кипър - Сан Марино

21:45 - Австрия - Полша

21:45 - Белгия - Русия

21:45 - Хърватия - Азербайджан

21:45 - Израел - Словения

21:45 - Холандия - Беларус 

21:45 - Северна Македония - Латвия

21:45 - Северна Ирландия - Естония

21:45 - Словакия - Унгария