Европейската футболна асоциация (УЕФА) изрази увереност, че няма да се наложи да прибегне до помощта на Великобритания и ще проведе предстоящото европейско първенство по футбол в 12 държави, както е планирано.

По-рано днес премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че страната му е готова да приеме всички мачове от Евро 2020 през юни и юли, ако се наложи. Правителството в Лондон планира да свали всички рестрикции за социална дистанция от 21 юни. Националният стадион "Уембли" в Лондон трябва да преме мачовете от група "D", както както и полуфиналите и финала на турнира. Шотландският град Глазгоу също ще бъде домакин на три мача от груповата фаза и един от осминафиналите

От УЕФА отказаха да коментират директно предложението на Джонсън, но заявиха, че продължават да следват настоящия план. Все пак окончателно решение за провеждането на европейското първенство трябва да се вземе на 5 април.

"Няма начин да не проведем европейското, то ще се състои. Няма най-лош сценарий. Сценариите пред нас са реалистичен и най-добър", каза пред "Ройтерс" д-р Даниел Кох, медицински съветник на УЕФА за Евро 2020.

За момента УЕФА предвижда четири възможни варианта за провеждането на мачовете от шампионата - при пълни стадиони, при заетост между 50 и 100 процента, при заетост между 20 и 30 процента и пред празни трибуни.