Премиерът на Велибритания Борис Джонсън обяви, че страната има готовност да приеме всички мачове от предстоящото Европейско първенство по футбол и вече е информирала УЕФА за това си решение.

Това се случи, след като през уикенда на Острова преминаха границата от 20 милиона души, които вече са ваксинирани. Така вече е изпълнена първоначалната схема за ваксиниране на всички най-уязвими групи.

Още преди седмица правителството на Великобритания обяви, че стадионите се отварят частично на 17 май, а на 21 юни мерките ще бъдат разхлабени още повече. Планът за Евро 2020 предвижда „Уембли“ да приеме седем мача от шампионата на Стария континент. Борис Джонсън обаче вчера обяви, че страната е готова да домакинства всички срещи.

„Ние сме домакини на Европейското. Приемаме полуфиналите и финала. Със сигурност сме готови да приемем всякакви други мачове, ако се търси домакин за тях. За момента това са разговорите ни с УЕФА“, заяви Джонсън пред "Sun".

От УЕФА все още официално поддържат тезата, че се придържат към оригиналния план Евро 2020 да се проведе в 12 града. Все повече са информациите обаче, че централата ще вземе решение първенството да се състои само в една или две страни.

По същото време Борис Джонсън обяви и планът Англия и Ирландия да кандидатстват заедно за домакинство на Световното първенство през 2030 година. За същия форум преди време обяви, че ще кандидатства и българското правителство, като планът е да бъдем домакин заедно с още три балкански страни - Гърция, Сърбия и Румъния.

„Имаме много голямо желание да върнем футбола у дома през 2030 година. Мисля, че това е точното място. Това е домът на футбола, точното време. Това ще бъде абсолютно прекрасно нещо за страната“, заяви Джонсън.