Старши треньорът на националния отбор на Белгия по футбол Роберто Мартинес похвали играчите за показаха психическа устойчивост при победата над Португалия с 1:0 на осминафиналите на UEFA EURO 2020, с която елиминира защитаващите титлата си иберийци от турнира.

"Тук не ставаше въпрос само за това колко добри можем да бъдем, но и как можем да се адаптираме към това, което Португалия прави най-добре. Те направиха всичко необходимо, за да ни победят и не случайно са европейски шампиони. Те знаят как да използват моментите и да те накарат да страдаш, но ние показахме невероятна концентрация и се защитавахме наистина много добре", коментира Мартинес.

"Играхме добре през първото полувреме, контролирахме мача и вкарахме хубав гол. Но след почивката Португалия владееше инициативата и показа изключителен манталитет. За нас остана да бъдем дисциплинирани, да бъдем умели в тактически план и да не губим концентрация. Успяхме да го направим и затова победихме. Имахме и трудни моменти, особено в последните минути, когато Португалия хвърли всичко, за да изравни. Но това, че удържахме, ме прави още по-щастлив, защото в такива моменти се изгражда характерът на един отбор-победител", каза специалистът.

Gulliver/GettyImages
79 снимки

"Знаем с какви таланти разполагаме в атака, колко добре можем да играем футбол, но в тази среща показахме и всички останали елементи, които са нужни за изграждането на един истински силен отбор. Като треньор не мога да бъде по-горд. Този мач трябва да бъде показван във футболните Академии в Белгия като пример как трябва да се защитаваш", допълни той.

Лошата новина за Мартинес е свързана с контузиите на двама от лидерите в състава Еден Азар и Кевин Де Бройне, които напуснаха принудително след почивката.

Двамата ще преминат изследвания на скенер по-късно днес, но няма яснота дали ще бъдат на разположение за четвъртфинала срещу Италия в петък в Мюнхен.