Отборът на Белгия се наложи с 1:0 над Португалия и ще срещне Италия в четвъртфиналите на UEFA EURO 2020.  Въпреки постния резултат, двата отбора оправдаха очакванията за зрелищен двубой.

Първата част бе равностойна, но в края на полувремето Торган Азар препарира Руи Патрисио с мощен изстрел и изведе белгийците напред в резултата. В началото на втората част Де Бройне развали празника на "червените дяволи", напускайки терена преждевременно и поставяйки сериозна въпросителна върху участието си в следващия двубой. 

Роналдо пък остана без своя гол №110, с който щеше да се превърне във футболиста с най-много попадения за национален отбор, и вероятно изигра последния си мач на европейско първенство.

Gulliver/GettyImages
79 снимки


Белгийците наложиха пресата си от самото начало, но първи до добра възможност достигнаха португалците. В седмата минута Ренато Санчес проби по страхотен начин противниковата отбрана и предостави топката на Диого Жота, но ударът на играча на Ливърпул бе неточен. 

"Червените дяволи" отвърнаха с хубава атака, завършила с изстрел на Еден Азар, който прелетя покрай вратата на Патрисио. 

В следващите минути Селесао натика противника в собствената му половина. Роналдо получи страхотен шанс от пряк свободен удар от средна дистанция, но Куртоа отрази без проблем, въпреки че топката рикошира в белгийската стена. 

Последва серия от неточни удари и от двете страни, за да се стигне до 42-ата минута, когато Торган Азар овладя подаване и реши да стреля от около 20 метра, а топката срещна вътрешната страна на дясната греда и влетя в мрежата на Патрисио. 



Втората част стартира с проблем в белгийските редици, където Кевин Де Бройне трябваше да бъде заменен принудително. Звездата на "червените дяволи" бе съборен от Палиня и изпита болки, които не му позволиха да продължи срещата. 

Белгия се поотпусна в отбрана, което позволи на Селесао да разиграва по-уверено в предни позиции. В 58-ата минута Роналдо подаде разсичащ пас към Диого Жота, чийто удар прелетя над напречната греда. 

В 74-ата минута Роналдо стреля от пряк свободен удар, но топката се удари право в тялото на Дрис Мертенс, който бе застанал на стената. Малко по-късно Пепе отново се прояви и предизвика хаос на терена, след като влезе грубо в краката на Торган Азар. 

В заключителните минути "мореплавателите" натиснаха съперника и само късметът спаси водачеството на Белгия в 84-ата минута. "Червените дяволи" не се справиха с изчистването на топката, а оставеният абсолютно сам Рафа Герейро нацели страничния стълб.

В оставащите минути до края португалците не успяха да затруднят своя противник и си тръгнаха от UEFA EURO 2020, а Белгия продължава своята европейска приказка. 


Белгия - Португалия КР 1:0 
1:0 Торган Азар 42'

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Белгия: 1. Куртоа, 2. Алдервейрелд, 3. Вермален, 5. Вертонген, 6. Витцел, 7. Де Бройне, 8. Тилеманс, 9. Лукаку, 10. Еден Азар (к), 15. Мюние, 16. Торган Азар 

Селекционер: Роберто Мартинес

Португалия: 1. Патрисио, 3. Пепе, 4. Рубен Диаш, 5. Гереро, 7. Роналдо (к), 8. Моутиньо, 10. Силва, 16. Санчес, 20. Дало, 21. Жота, 26. Палиня

Селекционер: Фернандо Сантош

Съдия: Феликс Брих, Германия ​
Стадион: "Ла Картуха", Севиля