Селекциите на Англия и Шотландия изиграха изключително корав двубой във вторите си мачове от група D на UEFA EURO 2020™. Двата отбора завършиха 0:0 в своя мач, игран на „Уембли”. Гостите от Севера противодействаха много добре на „трите лъва” с изключение на първите 15 минути, когато англичаните натискаха всеячески, за да поразят вратата, пазена от Дейвид Маршал. 

Големият шанс за англичаните се откри в 11-ата минута, когато бранителят Джон Стоунс бе оставен непокрит при ъглов удар и след удар с глава нацели левия страничен стълб на вратата на „гайдарите”. Най-голямата възможност за гостите пък дойде в 63-ата минута, когато удар на Линдън Дайкс бе отразен от голлинията с глава от Рийс Джеймс.

Точката е първа за шотландците в тази надпревара, докато англичаните са лидер с 4 пункта, колкото има и Чехия. Другият отбор в група D е Хърватия, който по-рано през деня подели точките с Чехия на "Хемпдън Парк". Любопитен факт е, че това е 17-ото нулево реми за англичаните на голям футболен форум.

86 снимки


Интригуващият двубой, както и всеки друг, може да гледате пряко в Gong.bg.


Срещата в Лондон стартира в бясно темпо. Шотландците опитаха да наложат натиск към английската отбрана, а в четвъртата минута удар на Че Адамс бе блокиран от Мингс. Последвалите действия на Англия обаче бяха добри и те принудиха с играта си "гайдарите" да се върнат в тяхната половина. 

След 11 минути игра англичаните изпълниха ъглов удар отляво на вратата, пазена от Маршъл. Джон Стоунс бе изпуснат от отбраната на Шотландия и стреля с глава, но прати топката в левия страничен стълб на шотландската врата. Грешките в шотландската отбрана нарастваха лавинообразно, а две по-късно последва нова такава. Рахийм Стърлинг пусна отляво по земя в наказателното поле за Маунт, но ударът му мина встрани от вратата на Маршъл. Англичаните продължиха в да доминират териториално в срещата на "Уембли", но за щастие на Маршъл положения пред неговата врата липсваха.

След половин час игра шотландците стигнаха до чудесна възможност за реализиране на гол. Стивън О'Донъл бе намерен в наказателното поле на англичаните с центриране отляво на Андрю Робъртсън. О'Донъл нанесе удар с десния крак посока вратата на Пикфорд, който с дясната си ръка парира удара. Топката отиде към Че Адамс, който искаше да добави с глава, но кълбото му дойде по-високо от необходимото и играта бе подновена с удар от вратата за "трите лъва".

35 снимки

До края на полувремето положения пред двете врати липсваха, но не така стояха нещата със старта на втората част. МакТомини трябваше да пресича опасен пас отляво на Люк Шоу към Хари Кейн, а в 48-ата удар на Мейсън Маунт бе блокиран от Дейвид Маршал. Десет след подновяването на играта Хари Кейн комбинриа успоредно с десния бек Рийс Джеймс на границата на наказателното поле. Бранителят шутира силно, но колкото силно, толкова и неточно.

В 62-ата минута гостите от Севера изпълниха ъглов удар, а топката бе отклонена в наказателното поле на Англия. Тя стигна до Дайкс, който шутира с левия крак, но Рийс Джеймс с глава изби от голлинията на английската врата. Англичаните започнаха да играят нервно, което ясно личеше в действията на момчетата на Гарет Саутгейт. В 78-ата минута пък Андрю Робъртсън центрира отляво в наказателното поле на Англия. Стоунс отигра с глава, но назад, където бе Че Адамс. Той опита удар, но той бе доста несполучлив.

В самия край на срещата пък халфът на "трите лъва" Деклан Райс имаше добра възможност да реализира, но отбраната на "гайдарите" се справи. В последния рунд англичаните ще мерят сили с Чехия, докато шотландците срещат Хърватия.


FT  АНГЛИЯ 0:0 ШОТЛАНДИЯ 

Рефер: Антонио Матеу Лаос (Испания)

Стадион: "Уембли" (Лондон)

Стартови състави:

Англия: Джордан Пикфорд, Люк Шоу, Джон Стоунс, Тайрън Мингс, Рийс Джеймс, Деклан Райс, Калвин Филипс, Мейсън Маунт, Фил Фодън, Рахийм Стърлинг, Хари Кейн

Шотландия: Дейвид Маршал, Анди Робъртсън, Били Гилмор, Грант Ханли, Тиърни, Джон МакГин, Скот МакТоминей, О`Донъл, Калъм МакГрегър, Линдън Дайкс, Че Адамс