Отборите на Хърватия и Чехия не се победиха и завършиха при резултат 1:1 в мач от група D на UEFA EURO 2020. Първата част премина изцяло под диктовката на чехите, които поведоха в 37-ата минута с гол на Патрик Шик от дузпа. През второто полувреме обаче "ватрените" дадоха отпор и се върнаха в мача с попадение на Иван Перишич, което им донесе само точка. 

Gulliver/GettyImages
81 снимки


Чехите подеха инициативата от първите секунди и още в четвъртата минута Томаш Соучек засече с глава от корнер, но опитът му прелетя над вратата на Ливакович.


В 18-ата минута чехите организираха страхотна атака, завършила с ужасен пропуск на Патрик Шик. Отговорът на хърватите не закъсня и за малко да се възползват от грешка на своя противник. Анте Ребич опита да достигне до върната топка към Вацлик, стражът изрита набързо кълбото право в тялото на играча на Милан, но след рикошета кълбото прелетя над вратата на Чехия.  

След половин час игра Деян Ловрен заби лакът на Патрик Шик и разби носа на играча на Байер Леверкузен. Съдията Карлос Дел Серо Гранде прегледа ситуацията с помощта на ВАР и отсъди дузпа за чехите, която бе точно изпълнена от самия Шик. 


"Ватрените" можеха да отвърнат на минутата, след като Анте Ребич пое топката и напредна в наказателното поле на противника, но завършващият му удар разочарова. 

Началото на втората част бе перфектно за момчетата на Златко Далич. Хитро светкавично изпълнение на фаул хвана чехите неподготвени и останал сам, Иван Перишич разпечата вратата на Вацлик и възстанови равенството.

След час игра Лука Модрич опази вратата на своя тим от ново попадение. Влезлият преди секунди Алекс Крал създаде опасност в наказателното поле, но топката бе избита от звездата на Реал Мадрид в последния възможен момент. 

В следващите минути Ярослав Шиглави извърши още три промени, с които опита да противодейства на противника, но без успех, тъй като до края на мача темпото на игра спадна и до нови опасни положения така и не се стигна. 

Така хърватите спечелиха първа точка на UEFA EURO 2020, а чехите събраха 4 точки, които по всяка вероятност ще им бъдат достатъчни за класиране на елиминации. 


Хърватия - Чехия   КР 1:1
0:1 Патрик Шик 37'
1:1 Перишич 47'

ВИЖТЕ КЛАСИРАНЕТО ТУК! 


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Хърватия: 1. Ливакович, 2. Върсалко, 4. Перишич, 6. Ловрен, 7. Брекало, 8. Ковачич, 9. Крамарич, 10. Модрич (к), 17. Ребич, 21. Вида, 25. Гвардиол 

Селекционер: Златко Далич

Чехия: 1. Вацлик, 3. Челустка, 5. Цоуфал, 6. Калас, 8. Дарида (к), 9. Холеш, 10. Шик, 12. Мазопуст, 14. Янкто, 18. Соучек, 18. Борил 

Селекционер: Ярослав Шилгави

Съдия: Карлос Дел Серо Гранде, Испания 

Стадион: "Хемпдън Парк", Глазгоу, Шотландия