Националната селекция на Казахстан записа класическа победа в първия си мач за европейските квалификации над Шотландия с 3:0. Казахстанците шокираха британците с два бързи гола – между шестата и десетата минута, на Юри Перцух (6’) и Ян Вороговский (10’). Третото попадение дойде в 51-ата, когато Бактиор Зайнутдинов оформи крайното 3:0 на „Астана Арена”. Това е първи мач на казахстанците, в който отборът не е воден от българина Станимир Стоилов, а на скамейката за отбора бе чехът Михал Билек.

Шотландците прелетяха близо 5000 километра, за да стигнат до казахстанската столица, като срещата в републиката видя силна игра само от страна на домакините, докато избраниците на Алекс МакЛийш не показаха нищо стойностно. Интересен факт е, че на скамейката за казахстанците бе новото попълнение на българския Левски Еркебулан Сеитахмет, но селекционерът Билек не го пусна в игра пред местните фенове, макар да е считан за "бижуто" на казахстанския футбол.

С бързи два кинжала Казахстан удари Шотландия , а в шестата минута Mеркел видя  Перцух, който прониза стража Скот Бейн за 1:0. Шокът все още не бе отърсил шотландците, които регистрираха втори гол, а точен бе крайния защитник Вороговский.

В 51-ата минута пък Суюмбаев центрира отляво прекрасно за Заинутдинов, който се извиси и с глава прати топката в обратния ъгъл на Бейн – 3:0.

По този начин Казахстан стартира прекрасно мачовете в квалификационна група I за UEFA EURO 2020, като са лидер с три точки. Все пак Русия, Белгия, Кипър и Сан Марино още не са играли своите срещи.