Защо Гарет Саутгейт избра Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака да бият дузпи? На този въпрос ще се търси отговор в следващите десетилетия в Англия. Така е вече 31 години с Крис Уодъл и Стюарт Пиърс, а след това със Саутгейт, Инс, Бати и кой ли още не.

Вчера обаче бе намерен отговор на един друг въпрос и той е защо Джак Грийлиш не застана зад бялата точка. Той бе даден от самия футболист, който бе обвинен от такива като Рой Кийн, че се е скрил заедно Люк Шоу и Джон Стоунс.

Gulliver/GettyImages
96 снимки

„Исках да бия. Треньорът взе много точни решения по време на целия турнир, взе такива и тази вечер. Но няма да оставя хората да говорят, че не съм искал да изпълня дузпа, след като в действителност бях изявил желание да го направя”, коментира в социалните мрежи халфът на Астън Вила.

Това, разбира се, предизвика нова вълна от критики към Саутгейт, който реши да повери съдбата на Англия върху плещите на 19-годишния Букайо Сака.

Самият Саутгейт обяви след мача, че поема изцяло вината за провала при дузпите и няма намерение да подава оставка.

Gulliver/GettyImages
94 снимки

„Не мисля, че сега е правилният момент да мислим за това. Пред отбора стои задача да се класира за световното първенство в Катар. Нужно ми е да направя анализ за представянето ни на Евро 2020, а преди това смятам и малко да си почина. Не искам да се задържам на едно място повече, отколкото трябва. И това не е въпрос на финансов интерес, но искам да отида с отбора в Катар", каза след мача Саутгейт по отношение на своето бъдеше.

"Много сме разочаровани. Футболистите дадоха всичко от себе си за пореден път и в някои моменти играеха много силно, а в други не държаха топката по най-добрия начин. Другото се случи най-вече в началото на второто полувреме, но няма смисъл да се връщаме назад и да съжаляваме. С тези момчета се работи много лесно и те стигнаха толкова далеч, колкото не сме били от дълго време насам. Не мога обаче да не призная, че болката е голяма и тя се усеща в съблекалнята. Аз избрах кой да бие дузпа и кога да го направи. Базирах избора си на видяното на тренировките и гарантирам, че никой не е имал по-важна дума от мен. Както до момента печелехме отборно, така сега загубихме отборно. Индивидуални виновници няма. Още повече, че аз решавам кой и кога да бие дузпа, не футболистите. Бяхме добре подготвени за тези дузпи и започнахме добре, но не успяхме да довършим работата. Сигурен съм, че след няколко дни ще се чувстваме по-добре, но в момента болката от загубата е огромна. Искахме да донесем на нашата нация първа титла от европейски първенства, но за съжаление не успяхме да го направим”, разочаровано допълни специалистът.