Бившият капитан на Манчестър Юнайтед и Ейре Рой Кийн бе шокиран от решението на мениджъра на Англия Гарет Саутгейт да даде отговорността за решителната пета дузпа Букайо Сака във финала на UЕFA EURO 2020 срещу Италия.

„Ако си Стърлинг или Грийлиш, не може да стоиш и да гледаш и да позволиш на едно дете да изпълнява дузпа“, категоричен бе Кийн.

Gulliver/GettyImages
96 снимки

„За младоците, които са казали: „Да, ще изпълня дузпа“... Те заслужават уважение. Но сега ще стане трудно за тях. Надявам се да го преодолеят бързо“, коментира пък бившият капитан на Англия Алан Шиърър.

След мача грешниците Сака, Рашфорд и Санчо пък бяха подложени на жестоки расистки обиди в социалните мрежи, което предизвика остра реакция на ФА и правителството.

Gulliver/GettyImages
94 снимки

„Няма как да бъдем по-ясни, че всеки, който стои зад подобно отвратително поведение, не е добре дошъл да наблюдава отбора. Ще направим всичко по силите си, за да подкрепим засегнатите футболисти и ще настояваме за най-тежките възможни наказания за провинилите се. Ще продължим да правим каквото можем, за да спрем дискриминацията в нашата игра, но настояваме и правителството да реагира бързо и да въведе нужното законодателство, така че подобни обиди да имат своите последствия в реалния живот. Социалните медии също трябва да поемат своята отговорност и да блокират подобни хора от своите платформи“, написаха от ФА.