Националният отбор на Дания изигра изключителен двубой и разби този на Русия на стадион "Паркен" с резултат 4:1 в последния си двубой от група „B“ на UEFA EURO 2020 и се класира за 1/8-финалите в турнира. Микел Дамсгорд откри в 38-ата след страхотен удар, а Юсуф Поулсен удвои в 59-ата минута след кошмарна грешка на руснаците. Артьом Дзюба върна надеждите за "Сборная", след като бе точен от дузпа и намали резултата в 70-ата минута. Андреас Кристенсен обаче отбеляза нов чудесен гол за Дания в 79-ата, а Йоаким Мееле оформи крайния резултат в 82-ата минута.

Gulliver/GettyImages
95 снимки

Въпреки че "червения динамит" беше без голямата си звезда Кристиан Ериксен, тимът показа много желание и с помощта на своите фенове на "Паркен" стигна до мечтания триумф. Датчаните не оставиха съмнения в превъзходството си и можеше дори да реализират още попадения.

За Дания беше важно, че Белгия надви Финландия с 2:0 в другия двубой от групата и така три отбора събраха по 3 точки, но по-добрата голова разлика прати датчаните в следващата фаза. Скандинавците бяха на дъното в класирането преди последните мачове, но с 3 точки и голова разлика 5:4 изпревариха "Сборная" и Финландия, заемайки второто място. На 1/8-финалите "червения динамит" ще срещне тима на Уелс.


Първият четвърт час игра премина под диктовката на датчаните, които се втурнаха в атаки още от първата минута и трайно се настаниха в половината на Русия, с оглед в търсенето на важни три точки от двубоя. Сериозни опасности пред вратаря Матвей Сафонов обаче липсваха.

Въпреки натиска на Дания, руснаците първи създадоха истинска голова ситуация в 18-ата минута. Алксандър Головин се възползва от грешка на Яник Вестергоорд, проби добре в половината на „червения динамит“, премина през няколко играчи на противника и стреля от границата на наказателното поле, но вратарят Каспер Шмайхел спаси по отличен начин с крак.

Две минути по-късно датчаните отново имаха проблеми, след като допуснаха нова грешка при организирането на своята атака. Топката отново бе изпратена към Головин, но този път Андреас Кристенсен протегна крака си и изчисти в ъглов удар.

Датчаните се посъбудиха и чак в 29-ата минута халфът Пиер-Емил Хойберг отправи истинска бомба от над 20 метра към вратата на Сафонов, но топката прелетя на сантиметри от дясната му греда.

Четири минути след това Александър Головин отправи удар от около 25 метра, който обаче премина високо над напречната греда на Шмайхел.

Датчаните отново взеха инициативата и успяха да поведат в резултата в 38-ата минута, когато Микел Дамсгорд се разписа по прекрасен начин. Той получи топката в центъра, отлично смени посоката и от около 20 метра стреля технично и намери левия горен ъгъл на Сафонов. Вратарят на Русия не очакваше подобен удар и остана безпомощен на място. 

В 41-ата минута се откри нов шанс за Дания. Яник Вестергоорд засече с глава центриране от корнер, но топката прелетя покрай лявата греда на Сафонов.

В началото на втората част и двата тима не предприемаха никакви рискове, въпреки че руснаците трябваше задължително да търсят изравняването. 

Вместо това Дания удари за втори път в 59-ата минута. Голът падна след кошмарна грешка на Роман Зобнин, който опита да върне топката към своя вратар Сафонов, но буквално я подари и изведе Юсеф Поулсен сам срещу стража на „Сборная“ и отбеляза втори гол за Дания.

Руснаците трябваше да търсят гол и го намериха в 70-ата минута, когато точен от дузпа бе капитанът Артьом Дзюба. Резервата Александър Соболев бе съборен от Вестергоорд в наказателното поле и главният съдия отсъди наказателен удар. С изпълнението се нагърби нападателят на Зенит, който намали до 1:2 със силен удар в средата на вратата.

Вратарят на Русия Сафонов се отчете с три блестящи намеси в рамките на секунди след разбъркване в наказателното му поле, но нямаше какво да направи след уникалния удар на Андреас Кристенсен в 79-ата минута. Централният защитник посрещна една отбита топка и с бомбен шут я прати в мрежата за 1:3.

„Червеният динамит“ просто нямаше спирка и стигна до четвърто попадение само три минути по-късно. Младата звезда на Аталанта Йоаким Маеле бе в основата на бърза контраатака, която самият той завърши с отличен изстрел в незащитения десен ъгъл на вратата на руснаците, с което оформи и крайния резултат.

До края на двубоя Дания не допусна изненада и се класира за 1/8-финалите на UEFA EURO 2020.


FT РУСИЯ – ДАНИЯ 1:4

0:1 Микел Дамсгорд 38'

0:2 Юсуф Поулсен 59'

1:2 Артьом Дзюба (дузпа) 70'

1:3 Андреас Кристенсен 79'

1:4 Йоаким Мееле 82'

Жълти картони: Фьодор Кудряшов (Русия); Томас Дилейни (Дания); Игор Дивеев (Русия)

Стартови състави на двата отбора:

РУСИЯ (3-4-2-1): 16. Матвей Сафонов – 3. Игор Дивеев, 14. Георгий Джикия, 13. Фьодор Кудряшов - 2. Марио Фернандес, 7. Магомед Оздоев, 11. Роман Зобнин, 23. Далер Кузяев - 15. Алексей Миранчук, 17. Александър Головин - 22. Артьом Дзюба (к) 

Селекционер: Станислав Черчесов

ДАНИЯ (3-4-2-1): 1. Каспер Шмайхел – 3. Яник Вестергорд, 4. Симон Кяер (к), 6. Андреас Кристенсен - 5. Йоаким Маеле, 8. Томас Делейни, 23. Пиер-Емил Хойберг, 18. Даниел Вас - 14. Микел Дамсгорд, 9. Мартин Брайтуайт - 20. Юсуф Поулсен

Селекционер: Каспер Хюлманд


Главен съдия: Клеман Тюрпен, Франция

Стадион: „Паркен“, Копенхаген, Дания