На 14 октомври България и Англия ще се срещнат в мач от квалификациите за Евро 2020. Няма обаче гаранция, че двубоят ще завърши. Такава опасност съществува поради факта, че английските футболисти са на тръни и в готовност да прекъснат срещата, ако дори един техен състезател бъде обиден от българската публика на расистка основа. Това обаче довежда до въпроса какво ще последва при такива евентуални действия от островитяните?

Lap.bg
48 снимки

Ситуацията е деликатна, защото по протокола на УЕФА, ако има обиди, капитанът на потърпевшия отбор трябва да говори с рефера, който впоследствие да прекъсне мача и говорителят на стадиона да предупреди феновете. Ако това няма ефект, при втори инцидент главният арбитър отново преустановява срещата и отборите могат да се приберат в съблекалнята за определено време. Привържениците отново биват предупредени, че при нови расистки прояви мачът може да бъде спрян. Това е и третата мярка. При нея главният съдия може да реши да прекрати квалификацията след консултация с официалните лица и представители на съответните тимове.

Тук идва и разковничето. Британците нямат намерения да чакат до второто предупреждение, а ще действат на своя глава.

"Запознахме се в детайли с процедурата на УЕФА при расизъм. Но Хари Кейн обяви, че всички ще излезем от терена, ако дори само един от нас бъде обиждан. Ако се случи и има предупреждение на стадиона, а после обидите продължат, ние излизаме и не ни интересуват последствията."

"Хари беше прав като каза, че ако обидят дори един от нас, значи обиждат целия отбор и нямаме място на терена в такава обстановка. Все пак ще се съветваме на терена и с ръководителите си, ако такова нещо се случи. Надявам се да няма нужда", заяви Ейбрахам.

Ето какви са вариантите за действия от УЕФА, ако гостите напуснат терена и прекратят двубоя.

1. По правилника на Европейската централа, ако даден отбор откаже да играе или е отговорен за недовършването на мач, УЕФА сама решава какви да бъдат последствията и санкциите.

2. Ако обаче англичаните напуснат терена в момент, когато резултатът е в техен ущърб и са отговорни за преустановяването на срещата, УЕФА е в правото си да зачете именно настоящия резултат за краен.

3. Ако „трите лъва“ откажат да довършат срещата, ще изгубят правото си на всички приходи от УЕФА.