За вратаря на Испания Унай Симон несъмнено се говореше най-много по време на осминафинала на европейското срещу Хърватия в Санкт Петербург (5:3). Грешката му при първия гол в двубоя бе ужасяваща, но в крайна сметка това не се оказа решаващо и Испания победи, като огромен принос имаше и той заради две феноменални спасявания.
 
„След двубоя подходих малко мъченически и гледах ситуацията шест или седем пъти. Не мога да намеря обяснение. Слънцето не ме заслепи, просто топката се приплъзна... и влезе във вратата ми. Още на терена съотборниците ми вдъхнаха кураж, усетих подкрепата и на Луис Енрике", откровен е Унай Симон.
 
След мача пък най-много му е помогнал Де Хеа, който изненадващо за мнозина е резерва от началото на UEFA EURO 2020. 
 
„Де Хеа  ме успокои много. Ще запазя за себе си какво ми каза, но ми помогна много. След грешката имах чувството, че съм в ада, искаше ми се това никога да не се беше случвало. Това продължи една минута, след която си казах, че до момента Хърватия няма нито едно положение и трябва да остана концентриран, за да се получт нещата.
 
Аплодисментите на нашите фенове ме насърчиха много. В крайна сметка ми дадоха много енергия и съм им много благодарен. Това беше важен урок, който няма да забравя. Аз се уча всеки ден и смятам, че днес съм по-добър вратар от вчера“, допълни Симон.