Националният отбор на България по футбол няма победа вече една година. Тази вечер обаче „трикольорите“ имат шанса да прекъснат негативната си серия. Селекцията на Красимир Балъков гостува на Черна гора в Подгорица, а битката между двата състава е за четвъртото място в  група "А". Това е действителността, след като след първите пет мача взехме едва 2 точки, колкото и днешният им противник. Тимът на Балъков има голова разлика 5:11, а тази на домакините - 3:13 след две равенства и три загуби до този момент в групата.

Търновчанинът пое националите в изключително тежък момент, а проблемите пред него нямат край. Той е в поредица от четири загуби в първите си четири мача. Няма как това да не тежи на него и състава му, който търси и първа победа в Подгорица, където нашите момчета имат две равенства - 2:2 през 2008-а и 1:1 през 2011 година.

"Този отбор има потенциал, а във всеки следващ мач имаме израстване. Нашата цел е през март да бъдем подготвени, за да можем да атакуваме място на Евро 2020 през баражите от Лигата на нациите, ако ни се отдаде възможност. Този сблъсък е за престиж и ние излизаме за победа, като правим във всеки двубой", категоричен е Балъков.

Той обаче е наясно, че трябва да промени цялата отбрана. Трима от четиримата титуляри в последната квалификация на "Уембли" - Николай Бодуров, Страхил Попов и Васил Божиков, са извън сметките за мача поради различни причини. Единствено Антон Недялков ще е титуляр, но този път може да играе централен защитник в тандем с Кристиан Димитров, а може да остане и на позицията ляв бранител. Играчът на Лудогорец със сигурност ще е на терена в шести пореден двубой. Останалите ще са дебютантът в официален мач - Георги Пашов и получилият първа повиквателна от Бала - Петър Занев. Опитният играч на ЦСКА-София игра за последно в Косово, когато беше краен защитник. Този път той може да бъде в центъра на защитата, ако Недялков бъде оставен на титулярната си позиция. Именно това е последната дилема пред треньорския щаб за отбраната пред Пламен Илиев. Стражът на Лудогорец изигра два силни двубоя през последните 10 дни и ще бъде под рамката на тима за 15-и път в своята кариера.


Капитанът Ивелин Попов ще бъде един от двамата опорни халфове, а негов партньор в схемата 4-2-3-1 ще е Кристиан Малинов след силните си мачове в Лондон и Дъблин. Полузащитникът на "червените" пребори конкуренцията на Георги Костадинов, който е със счупен нос, но не се оперира, само и само да бъде на разположение на селекционера - жест, който заслужава уважение и показа привързаност към националната фланелка.

"Настоящият ни точков актив не отговаря на нашето ниво. В Лигата на нациите показахме, че можем да играем добър футбол и постигнахме добри резултати. Атмосферата в отбора е отлична, станахме по-единни. Сигурен съм, че в следващите срещи ще покажем какво можем. Позитивната енергия е само едно от нещата, които ни трябват", обяви футболистът на Арсенал Тула.

Другата дилема пред специалиста е дали Галин Иванов или Кирил Десподов да започне на десния фланг в атаката. Футболистът на Славия игра в Лондон, но месец по-късно най-добрият играч на България за 2018 година натрупа игрови минути в новия си клуб Щурм Грац, каквито му липсваха през последните месеци.

Бразилското дуо Марселиньо и Вандерсон ще са играчите, на които се разчита най-много в офанзивен план, за да решат срещата с класата си. Опитните играчи се познават отлично, а именно от тях дойдоха и най-интересните моменти в атака срещу англичаните, когато двамата за първи път играха заедно с националната фланелка. Тогава отборът игра без таран, какъвто вече има  - Исмаил Иса. Той обаче ще бъде алтернатива на Божидар Краев. Талантливият играч на Жил Висенте се представи добре с Ейре и ще води атака на тима в Подгорица.

Тези 11 играчи трябва да спрат серията от девет поредни мача без победа на България. Представителният ни състав няма успех от 13 октомври 2018 година, когато надви с 2:1 Кипър в мач от Лига на нациите, след което последваха четири равенства и пет поражения. Последната подобна серия беше между 2010 г. и 2012 г., но след девет поредни мача без успех "лъвовете победиха с 2:1 Холандия насред Амстердам преди Евро 2012.

Този път България търси победата в европейска квалификация, за да не запише антирекорд от шест поредни мача без успех за европейско първенство. Три пъти досега тимът ни е стигал до серия от пет мача без успех - 2003 г. и 2004 г., когато обаче три от мачовете са на финалите в Португалия. През 2011 година е вторият подобен период, а през настоящата кампания е третият.

Домакините от Черна гора демонстрираха самочувствие и увереност преди мача, че ще спечелят. Техният нов селекционер - Фарук Хаджибегич е убеден, че избраните от него играчи са готови за първа победа в тези квалификации.

 "Желанието ни е да побеждаваме във всеки мач, но няма да изпадаме в еуфория или да го приемем като катастрофа, ако успеем или не. Отново имаме някои кадрови проблеми, но съм убеден, че можем да се справим. България разполага с добри футболисти, които играят бързо, но ние разполагаме с нужните качества и можем да ги надиграем", каза още селекционерът на Черна гора.

Заради контузии от сметките на Хаджибегич отпаднаха централния бранител Жарко Томашевич от Астана и полузащитниците Марко Вешович от Легия Варшава и Марко Бакич от белгийския Мускрон, а под въпрос е Вукан Савичевич от полския Висла. Бранителят на Атлетико Мадрид - Стефан Савич обаче ще води защитата, след като пропусна първата среща на "Васил Левски".