Английският национал Тами Ейбрахам обяви преди ден, че „трите лъва“ ще се постараят да вземат служебна победа срещу България в квалификацията за Евро 2020, ако в понеделник тъмнокожите футболисти в селекцията на Гарет Саутгейт станат обект на расистки обиди.

22-годишният нападател на Челси разкри, че англичаните са готови да напуснат терена на „Васил Левски“ при първите индикации на расова дискриминация от трибуните. На среща помежду си играчите на „трите лъва“ са решили, че при расистки обиди ще се допитат до играча, който е жертва на атаката, и в зависимост от моментното му състояние ще решат дали да продължат мача или да го прекъснат.

Lap.bg
48 снимки

В случай на расизъм, проявен от българските фенове, Англия може да получи служебна победа от УЕФА.

Също толкова голяма обаче е вероятността островитяните да получат административна загуба, ако напуснат терена, без да са спазени процедурите.

Европейската футболна централа има утвърдена процедура от три стъпки, която се прилага в случай на расизъм по време на мач. При първата от тях играчът, който е жертва, трябва да информира своя капитан, а той от своя страна на предупреди съдията. Реферът в този случай е длъжен да спре мача и да поиска обръщение по уредбата към феновете.

При втората стъпка арбитърът временно извежда двата отбора от терена и следва ново предупреждение по уредбата с ясната заплаха за прекратяване на мача при продължаване на расистските прояви. Третата, финална крачка, се взима от съдията, който след консултация с треньорите и играчите решава дали срещата да бъде прекратена.

Английската Футболна асоциация беше категорична, че ще спазва правилата, но думите на Тами Ейбрахам след срещата на играчите, намекват, че тимът планира други действия в случай на расизъм. Самоволното напускане на терена обаче ще донесе служебна загуба на „трите лъва“.

„Ако футболен мач не може да се проведе или да завърши по вина на единия отбор, то този клуб или неговата федерация се наказва със служебна загуба“, гласи дисциплинарният правилник на УЕФА за 2019 г.

Виновният тим получава поражение с 0:3, освен при случаите, в които резултатът в момента на прекратяване на мача не е по-голям в полза на противника (4:0, 5:1 и т.н.). Тогава се запазва цифровото изражение в момента на спиране на двубоя.