Словакия ще играе на трето поредно Европейско първенство – през 2016 г. стигна до осминафиналите, а преди четири години отпадна в груповата фаза. Начело на тима е италианецът Франческо Калцона, който пое поста през ноември 2022 г. Той е от селекционерите, които разчитат на една група от играчи и рядко правят промени. Успехът на Калцона е още по-забележителен, тъй като на практика със Словакия той за първи път пое ролята на старши-треньор. Кариерата на 55-годишния специалист допреди две години бе само като асистент на Маурицио Сари в осем различни клуба, включително Емполи и Наполи.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

През 2021 г. Калцона се завърна в Наполи като помощник на настоящия селекционер на Италия – Лучано Спалети. Когато обаче Словакия му направи оферта, той реши, че е време да поеме риска и прие. Заради треньорската криза в тима на „партенопеите“, се стигна до куриоз този февруари - беше назначен за временен треньор на Наполи след уволнението на Валтер Мадзари. От Словашката федерация му разрешиха, но с условието да продължи да води и националния отбор на страната. Със сигурност след края на сезона Наполи ще има нов треньор, като това най- вероятно ще е Антонио Конте. А Калцона ще се завърне в Словакия.

Словакия е в една група с Белгия, Румъния и Украйна на UEFA EURO 2024 и таи надежди, че може да се пребори за второто място. Белгия е абсолютен фаворит, но шансовете на останалите три отбора изглеждат почти равни. Словашкият тим заслужи място на финалите в Германия, след като завърши на второ място в квалификационната си група след Португалия, изпреварвайки Люксембург, Исландия, Босна и Херцеговина и Люксембург.

Отборът на Словакия играе обикновено в система на игра 4-3-3 с акцент върху притежанието на топката. Под рамката на вратата се очаква да застане дългогодишният №1 Мартин Дубравка от Нюкасъл. Марек Родак (Фулъм) и Хенрих Равас (Видзев Лодз) са резервните варианти. Лидер в сърцето на защитата е централният защитник на ПСЖ - Милан Шкринияр, като Денис Вавро (Копенхаген) най-вероятно ще му партнира. Норберт Гьомбер (Салернитана) и Дейвид Ханко (Фейенорд) се очертават като фаворити за крайни бранители.

Халфът на Наполи – Станислав Лоботка, ще бъде барометърът в средата на терена за Словакия, а опитните Юрай Кучка (Слован Братислава) и Ондрей Дуда (Верона) допълват триото в полузащитата. Очаква се атаката да води Роберт Боженик, който показва добра форма в Боависта, а по двата фланга да действат Роберт Мак (Сидни) и Томаш Суслов (Верона). Варианти са и звездите на словашкия елит Давид Стрелец (Слован Братислава) и Любомир Тупта (Слован Либерец).

Вероятните 11 на Словакия (4-3-3): Мартин Дубравка; Норберт Гьомбер, Денис Вавро, Милан Шкринияр, Давид Ханко; Юрай Кучка, Станислав Лоботка, Ондрей Дуда; Роберт Мак, Адам Боженик, Томаш Суслов