Жереми Доку е един от най-бързо прогресиращите футболисти в Европа и се очаква звездата му да изгрее с пълен блясък на UEFA EURO 2024. Броени дни преди началото на европейското първенство крилото на Манчестър Сити ще навърши 22 години, а вече е поставян сред най-добрите футболисти на своя пост в света. Безспорно най- силното му качество е бързината, заради която още като тийнейджър бе наречен Белгийската светкавица. Освен това е поставян в топ 3 на дрибльрите в Европа заедно с Ламин Ямал и Лерой Сане.

Gulliver/GettyImages
23 снимки

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

Доку има интересен произход – родителите му са от Гана. Той обаче е роден в лагера Какума в Кения, след като семейството му бяга от Втората гражданска война в Судан. Малко след това със съдействието на ООН се местят в Белгия. Установяват се в Антверпен, където живеят до стадиона на местния клуб. Така малкият Жереми, който има по-голям брат и две по-малки сестри, бързо е омагьосан от футбола, но още на 10-годишна възраст е отмъкнат от Андерлехт. Дебютира за мъжкия отбор едва на 16 години и бързо впечатлява с бързината и дрибъла си. Фактът, че Доку достигна максимална скорост в кариерата си от 31,5 км/ч, което се доближава до рекорда на Юсейн Болт, говори много.

Много бързо в Европа се заговаря за неговия талант и Ливърпул показва най-бърза реакция. Мърсисайдци му предлагат договор и дори изпращат самолетни билети за него и родителите му до Англия. Разговор с Юрген Клоп, обиколка на тренировъчния комплекс на клуба и среща с Мохамед Салах обаче не успяват да убедят таланта да се премести в Англия. Вместо това той избира да се присъедини към френския Рен, а Андерлехт получава 26 млн. евро за него. За три сезона в Лига 1 Доку печели възхищението на всички, а похвалите валят отвсякъде. Килиан Мбапе е впечатлен от невероятната му скорост и най-много от взривната му сила, а Де Бройне го определя като „нешлифован диамант“.

Във Франция високият едва 173 см белгиец често е преследван от проблеми с мускулите и сухожилията, но когато е на терена, е неудържим. Затова и не бе изненада, че миналото лято премина в Манчестър Сити срещу сумата от 60 млн. евро. „Гражданите“ го взеха за заместник на Рияд Марез, който бе продаден на Ал Ахли. На „Етихад“ Доку бързо разгръща качествата си и все по-често е титуляр въпреки огромната конкуренция. Във Висшата лига този сезон е започнал от първата минута в повече от половината мачове, а в останалите влиза като резерва. Пропусна пет срещи през декември заради контузия. В Шампионската лига обикновено влизаше като резерва, но и там остави своя отпечатък. Ако има недостатък в играта си, това е, че не бележи много голове, но пък е отличен асистент.

В националния отбор на Белгия обаче е твърд титуляр и един от тези, на които „червените дяволи“ разчитат най-много за успешно представяне на UEFA EURO 2024. Той вече има 21 мача и две попадения за страната си, но всички вярват, че той ще увеличи головата си сметка в Германия.