В разгара на Европейското първенство по футбол във Франция у нас ще се появи автобиографията на славния италиански полузащитник Андреа Пирло, озаглавена "Мисля, следователно играя".

Феновете няма да гледат 37-годишния бивш футболист на Интер, Милан и Ювентус по терените на европейското, но ще могат да четат автобиографията му и да разберат повече за двете му титли от Шампионската лига, двата триумфа в скудетото, участията му в три световни и три европейски първенства.

"Мисля, следователно играя" е потвърждението на перфектната ефикасност на машината Пирло. Плеймейкърът използва краката си, за да играе футбол, главата си, за да мисли и езика си, за да каже това, което чувства – без никаква тактика или заобикалки.

Той заема ясна позиция, разграничавайки се от колегите си футболисти, които са замесени в залаганията. Обявява се категорично срещу насилието по стадионите и растящите проблеми с расизма. В същото време разказва и за духовната си страна, проявена в легендарните майтапи от съблекалнята.

За първи път Пирло, "футболистът на всички", както го определя треньорът Чезаре Прандели, разкрива пред читателите и интелигентността си, която е водеща в действията на един от най-съвършените играчи на европейския футбол“, се казва в анотацията на книгата, преведена от спортния журналист Любомир Нешев.