Златан Ибрахимович изигра ключова роля за класирането на Швеция на Евро 2016, след като в плейофния мач реванш срещу Дания отбеляза и двата гола за „тре кронур“ при равенството 2:2 в Копенхаген.

Двубоят на „Паркен“ започна с осезаем натиск на домакините, които след първия мач в Швеция губеха в резултата в 1:2. Още в 6-ата минута Юсуф Поулсен пробва късмета си, но изстрелът му премина покрай вратата.

Домакините продължиха да пресират своя противник дълбоко в неговата половина и да използват всяка добра възможност да застрашат противниковата врата. В 9-ата минута последователни удари на Дани Агер и Дилейни не попаднаха в целта, след като защитници на Швеция успяха да блокират топката, а малко преди това в опита си да изчисти коженото кълбо, Ким Шалстрьом го прати в напречната греда на собствената си врата.

Футболистите на „червения динамит“ не успяха да се възползват от териториалното си предимство, което им струва скъпо в 19-ата минута, гостите поведоха в резултата с първия си удар към вратата. След центриране от корнер, Златан Ибрахимович бе оставен абсолютно непокрит и въпреки че не успя да нацели добре топката, коженото кълбо влетя в мрежата.

След попадението за „тре кронур“, футболистите на Дания започнаха да действат доста колебливо, като при една от ситуациите пред вратата на домакините, капитанът Даниел Агер бе близо да си отбележи автогол. Златан Ибрахимович открадна топката отляво и веднага пробва да центрира в наказателното поле, където в опита си да избие, насочи коженото кълбо към собствената си врата. В крайна сметка топката излезе в корнер за Швеция.

Втората част започна в лежерно темпо, като двата тима водеха битката предимно в центъра на терена без да стигат до опасности пред двете врати. Постепенно обаче играта се изостри, като в последния четвърт част от мача зрителите на стадион „Паркен“ видяха цели три гола.

Капитанът на гостите Златан Ибрахимович отново напомни на себе си след впечатляващ гол от пряк свободен удар. Нападателят на Пари Сен Жрмен се разписа от близо 30 метра, пращайки топката с фалцов между стената и гредата. Именно в този момент на практика приключи интригата в срещата.

Гостите видимо намалиха темпото, което позволи на домакините да отбележат два бързи гола. Дори и те обаче се оказаха недостатъчни за класирането им във Франция. Първо Юсуф Поулсен, а след това и Яник Вестергоор бяха точни за „червения динамит“, за да доведат резултата до 2:2.

След успеха с 2:1 в първия мач за Швеция, „тре кронур“ зае предпоследната квота за финалите във Франция, а последната остана за тима на Украйна, който в решителен бараж отстрани Словения.