Отборът на Северна Ирландия постигна забележителен успех, класирайки се за Европейското първенство във Франция догодина. Възпитаниците на селекционера Майкъл О'Нийл очаквано надделяха над Гърция с 3:1 в предпоследен мач от квалификационния цикъл. Британците събраха актив от 20 точки и остават на първото място в групата.

Северна Ирландия се класира за голям форум за първи път от 1986 година.

Второто място, което също дава възможност за директно класиране на финалите, ще бъде решено между Румъния и Унгария, които в момента заемат съответно втората и третата позиция в групата. До края на надпреварата в квалификациите остава само един кръг, а разликата в точките между двата тима е една точка.

Северна Ирландия

източник: Gulliver/GettyImages

Два гола на полузащитника на Саутхемптън Стивън Дейвис и едно попадение на нападателя на шотландския Килмарнък бяха достатъчни за Северна Ирландия да постигне успех с 3:1 над последния в групата Гърция, който до този момент няма записана нито една победа.

Класирането на Северна Ирландия във Франция е историческо, тъй като до този момент британците не са участвали на Европейски финали от създаването на надпреварата през 1960 година.

Това бе шеста победа за тима на Майлъл О'Нийл в деветте си мача до този момент през кампанията. Северна Ирландия загуби едва един двубой и съвсем заслужено обра овациите и окупира първото място в своята група F.

Северна Ирландия

източник: Gulliver/GettyImages

В друг мач от групата Румъния направи сериозна крачка към класиране за финалите, след като се добра до равенство 1:1 при домакинството си на Финландия.

И двата гола в мача паднаха през второто полувреме на мача, като северните ни съседи бяха на секунди от изненадваща загуба. Тимът на Финалндия поведе изненадващо в 67-ата минута след точно изпълнение на Жоел Похянпало.

Все пак тимът на селекционера Ангел Йорданеску намериха сили да стигнат до равенството, което в крайна сметка може да се окаже безценно за северните ни съседи и решаващо за класирането им на Евро 2016.

Овидиу Стефан Хобан реализира решителното попадение за Румъния в продължението на срещата.

В другия сблъсък днес Унгария обърна Фарьорските острови за 2:1. Островитяните поведоха изненадващо в 11-ата минута чрез Роалдур Якубсен. С два гола на Даниел Боде, Унгария все пак успя да вземе трите точки и да се доближи на само една от Румъния.

Така борбата за второто място в групата ще приключи в последния кръг, който ще се състои другата седмица. В него Румъния гостува на Фарьорските острови, докато Унгария гостува на последния Гърция.