Футболистът на Реал Мадрид Карим Бензема е със статуса на подследствен по делото за изнудване на Матийо Валбуена и е лице, намиращо се под така наречения "контрол от правосъдието". Тази мярка във Франция замества мярката задържане под стража по време на предварителното следствие.

При това законът дава на правосъдието широк избор за налагане на възможни ограничения - от подписка за ненапускане и постоянно явяване и подписване в полицейски участък до забрана за общуване с хора, имащи отношения към делото. В случая с Бензема става дума за забрана на каквито и да е контакти с пострадалия, тоест с Валбуена.

Предварителното следствие издирва злоумишленици, опитали са да изнудят полузащитника на Олимпик Лион Матийо Валбуена със сума от 150 000 евро със заплаха да публикуват видеозапис с интимен характер с участието на играча.

Както пише вестник "Льо Паризиен", ако бъде доказано, че Карим Бензема е влязъл в сговор с изнудвачите, то нападателят на Реал Мадрид го заплашва затвор до 5 години и глоба от 75 000 евро.