Бившият холандски национал Роналд де Бур бе първият, който разкритикува селекционера на Холандия Гуус Хидинк за загубата с 0:2 от Исландия в европейска квалификация.

Поражението е второ в три мача за „лалетата“ от началото на надпреврата в група А, където изненадващи лидери се оказаха Чехия и островитяните.

„Всички очакваха лесна победа в този мач, а ето че случаят не беше такъв. В такива мачове ако дадеш дори 5 процента по-малко от максимума, тогава разликата изчезва. Иначе Холандия би бил по-добрият отбор. Мисля, че точно това се случи с техния отбор – фокусът липсваше“, каза Де Бур в качеството си на анализатор за „Скай Спортс“.

„В моите очи Гуус Хидинк всъщност нямаше игрови план. Той не каза на играчите: искаме да действаме по този начин. Например не видях атакуващите полузащитници да подкрепят Робин ван Перси.“

„Има още доста мачове. В следващия кръг Чехия излиза срещу Исландия, така че и двата отбора ще губят точки, или поне единият от тях. Напрежението обаче ще бъде огромно върху Гуус. Имаше критики към него и преди този двубой. Роналд Куман изрази готовност да поеме отбора, но, с цялото ми уважение към Гуус, той на 67 години, така че е приключил с футбола. Той има страхотни постижения, но неговите идеи вече не са модерни. Куман е човекът, който може да моделира отбора, още повече, че познава манталитета на младите играчи.“

„Гуус е повече по мениджърството, човек, който слага ръка на рамото ти. Но тези играчи се нуждаят от напътствия“, завърши Де Бур.