Още при изтеглянето на жребия за груповата фаза на UEFA EURO 2016 група D се очерта като една от най-тежките в турнира. И няма как да е другояче с присъствието на отбори като Хърватия, Испания, Чехия и Турция. Е, нещата за последните не се развиха никак добре след първите два рунда и все пак южните ни съседи имат теоритични шансове да намерят път към елиминациите. Всъщност, като изключим европейския шампион Испания, който вече си осигури класиране напред, всеки от останалите тимове ще воюва на живот и смърт за място в осминафиналите.

Безспорно срещата, която всички очакват с интерес, е тази между хърватите и „ла фурия“. Лидерите в подреждането се изправят един срещу друг в Бордо, а програмата минимум за балканците е да не допускат загуба. Дори равният резултат ще им бъде достатъчен за класиране в следващия етап, без значение как ще завършат срещите в останалите групи. Проблемът за тима на Анте Чачич е, че срещу себе си ще има един много силно играещ тим на Испания. Иберийците бяха леко колебливи срещу Чехия в откриващия си мач (победа с 1:0), но срещу Турция показаха най-доброто си лице и отнесоха съперника с 3:0. Лоша новина за Хърватия дойде и от тренировъчният им лагер – голямата звезда Лука Модрич е с контузия в бедрото и пропуска днешния двубой, което сериозно накланя везните в полза на испанците. При тях селекционерът Висенте дел Боске също има своите дилеми, които обаче са свързани главно с това дали да не даде почивка на част от титулярите си. Предвид осигуреното място в елиминациите подобен ход няма да е неоправдан, но от друга страна евентуална издънка може да наруши ритъма точно преди най-важните фази от европейското.

От много голямо значение ще е кой отбор ще заеме второто място в групата, тъй като схемата на UEFA EURO 2016 му отрежда осминафинал срещу Италия. "Скуадра адзура" няма как да изпусне първото място в своята група E, дори и да загуби в последния мач срещу Ирландия. Първият от група D пък ще има далеч по-лесен път в осминафиналите, като среща някого измежду третите отбори от групи B, Е или F.

Двубоят между Хърватия и Испания можете да наблюдавате от 22 часа напълно свободно в Gong.bg.

Сблъсъкът между Чехия и Турция крие не по-малко интрига, макар и основно за третото място. Има сценарий, който праща чехите и до втората позиция, като той минава през задължителна тяхна победа и загуба на Хърватия от Испания с поне 2 гола разлика. Така чехи и хървати ще завършат с по 4 точки в актива си, но по-добрата голова разлика ще направи момчетата на Павел Върба подгласник на испанците. Всъщност победата им над Турция така или иначе задължителна за постигане, тъй като всеки друг развой на мача ще означава сигурно отпадане. Фатих Терим и неговият тим в никакъв случай няма да се предаде, макар и задачата да му изглежда непосилна – с голова разлика 0:4 от първите две срещи турците трябва буквално да отнесат Чехия, за да спечелят квота като трети в своята група.

Срещата между Чехия и Турция също е с начален час 22 часа, като можете да я проследите напълно свободно на Gong.bg и пряко в ефира на телевизия Diema.