Всички добре познаваме селекционера на Исландия Ларс Лагербак, заради когото тимът е на дни разстояние от историческото първо участие на голям футболен форум. Специалистът е известен с дългите години, в които работи като наставник на Швеция над 10 години. Съвсем не така обаче стоят нещата с неговия партньор начело на островитяните Хеймир Халгримсон. Може би мнозина от вас ще се учудят, като разберат, че бившият футболист освен с треньорство изкарва парите си и като зъболекар.

Историята им започва през 2011 година, когато президентът на местната футболна асоциация Геир Торстейнсон успява да убеди Лагербак да отложи планирането си оттегляне от треньорството. Днес 67-годишният специалист със сигурност оценява високо усилията на шефа си. Лагербак сам признава, че е видял потенциала в отбора на исландците и това го е накарало да се заеме със задачата си.

Още с пристигането си в Рейкявик той получава Халгримсон като асистент треньор. По това време все още младият специалист отделя голямо внимание на зъболекарския си офис, който се намира на островче, наречено Хеймаей (което в превод от исландски означава „остров на дома“).

През 2014 година исландия не успя да се класира за Мондиал 2014, но във федерацията са доволни от работата на екипа. Точно по тази причина тогава Халгримсон е повишен и вече с Лагербак са равноправни треньори.

Шведът вече обяви, че след Евро 2016 действително приключва с футбола, а вече ясно, че Халгримсон ще го наследи. Самият той призна, че когато това се случи, той ще трябва да прекъсне зъболекарската си практика, за да може да се концентрира изцяло върху футбола.

Исландия се намира в група F на турнира, където са още тимовете на Португалия, Австрия и Унгария.