Швеция и Дания ще трябва да решат изхода от баража си в реванша, след като в Стокхолм шведите взеха аванс от 2:1, който обаче е доста несигурен.

Емил Форсберг в 45-ата и Златан Ибрахимович от дузпа в 50-ата дадоха надежден аванс за шведите. Резервата в тима на Дания Николай Йоргенсен обаче вкара важно попадение за 2:1 в 80-ата минута.

Датчаните започнаха по-активно мача и натиснаха своите домакини в началните минути. Отговорът на шведите дойде от името на Маркус Берг, който стреля опасно на два пъти. В първия случай вратарят Шмайхел отрази удара му, а във втория топката премина над гредата.

Отново Берг бе на стрелкова позиция, когато изтече половин час от началото на мача, и отново нападателят на Швеция пропусна.

В 39-ата минута Златан Ибрахимович стреля от удобна позиция, на границата на пеналта, но топката премина встрани от левия стълб на датската врата.

Веднага след това и пред Бендтнер се разкри чудесна възможност ад открие след пас на Ериксен, но ударът му изпрати топката в аут. Датският нападател петендираше, че е бил задържан, но съдийски сигнал не последва.

Настойчивостта на домакините даде резултат в самия край на полувремето. Хубав пробив отдясно Лустиг и центриране по земя бе опозотворено от Емил Форсберг в 45-ата минута за 1:0.

В добавеното време Ибрахимович получи правото да стреля от опасна позиция от фаул, но Шмайхел се намеси и изби топката.

Шведите започнаха по най-добрия начин и второто полувреме. Играчът на втородивизионния немски Лайпиг Емил Форсберг преплете краката си с тези на Каленберг и падна в пеналта. Това бе достатъчно за рефера Никола Рицоли да отсъди дузпа. А от бялата точка Ибрахимович не сгреши и Швеция поведе с 2:0 в 50-ата минута.

Освен, че увеличи преднината на Швеция, голът на Ибрахимович се оказа исторически. Това бе първият гол на шведския голмайстор срещу „Червения динамит“ в цялото съперничество между двата тима. Ибрахимович също нямаше победа над Дания до днес.

„Жълто-сините“ продължиха да контролират мача след това, доволни от солидния си аванс от два чисти гола.

Но Дания не се предаде и вкара ценен гол в 80-ата минута. Две от резервите на Мортен Олсен се отличиха. Първо Поулсен отклони топката с глава, а Николай Йоргенсен отблизо намали резултата на 2:1.

Реваншът е във вторник на стадион „Паркен“ в Копенхаген.

ШВЕЦИЯ – ДАНИЯ 2:1

1:0 Емил Форсберг 45

2:0 Златан Ибрахимович 50-дузпа

2:1 Николай Йоргенсен 80

ШВЕЦИЯ: 1 Исаксон, 2 Лустиг, 3 Антонсон /29-Йохансон/, 4 Гранквист, 5 М. Олсон, 6 Форсберг, 8 Левицки, 9 Шелстрьом, 21 Дурмаз /68-Ларсон/, 10 Ибрахимович, 19 Берг 
ДАНИЯ: 1 Шмайхел, 3 Кяер, 4 Агер, 5 Дурмиси, 6 Якобсен, 7 Квист, 10 Ериксен, 15 Каленберг /55-Йоргенсен/, 8 Брайтуайт /70-Поулсен/, 11 Бендтнер, 21 Фишер /55-Хойберг/
СЪДИЯ: Никола Рицоли /Италия/