Интригата в евроквалификационна група В меко казано остава жива до последните мачове, в които ще се разиграе тройна битка за третото място, което дава право на Бараж. В Зеница Уелс допусна първото си поражение по пътя към Евро 2016, но спечели историческо класиране на голям форум, заедно с тима на Белгия, който записа очакван успех като гост на аутсайдера Андора.

В същото време обаче Босна и Херцеговина, Израел и Кипър се вместват в рамките на 2 точки и всичко ще се реши в самия край.

Преди изигриването на предпоследните срещи Уелс се нуждаеше от само точка при гостуването си в Босна и в общи линии излезе с такава настройка за мача. Това помогна на домакините да спечелят с 2:0 и така спрат поредицата от 8 поредни срещи без загуба за драконите.

В 9-ата минута грешка на уелсците пред наказателното им поле позволи на Един Вишча да нахлуве отдясно и да пробва остър шут по диагонала. За късмет на Уейн Хенеси топката прелетя в аут покрай десния му стълб.

Виден беше стремежът на гостите да превърнат срещата в тактическо надлъгване. Момчетата на Крис Коулман много добре затваряха пространствата в собствената си половина и търсеха своите шансове на контраатака. Предпоставки за такава се откриха в 27-ата минута, когато Гарет Бейл изскочи отляво и центрира много остро пред вратарското поле. Хал-Робсън Кану обаче не можа да поддържа темпото на съотборника си и нямаше шанс да достигне до подаването, което свари защитата на Босна неподготвена.

Към края на полувремето Уелс заигра с доста повече дързост и поглеждаше по-често към вратата на Асмир Бегович. В 43-ата минута Аарън Рамзи опита интересен фалцов шут от ъгъла на наказателното поле, който прелетя покрай далечния горен ъгъл. Секунди по-късно халфът на Арсенал се замеси в далеч по-опасна ситуация, като проби отдясно при една контраатака и успя с добра техника да си проправи път към вратарското поле. Там той опита да намери Робсън-Кану, а в настаналото меле пред голлинията топката като по чудо не влезе във вратата.

Второто полувреме не предложи кой знае колко повече зрелище и на „Билино поле“ битката продължи да преобладава. В 54-ата минута Гарет Бейл опита нещо по-нестандартно и стреля опасно от дистанция, без обаче да намери целта.

Търпението на босненците бе възнаградено в 71-ата минута, когато Миралем Пянич центрира в наказателното поле на Уелс. Защитниците на гостите не реагираха добре и позволиха топката да тупне на тревата, а впоследствие резервата Милан Джурич я засече с глава, прехвърляйки Хенеси за 1:0.

Уелс опита да изравни, но стори твърде малко. По-сносно положение островитянатите имаха в 78-ата минута, когато Нийл Тейлър се включи отляво и центрира към границата на наказателното поле. Оттам Рамзи стреля директно от въздуха и прати топката над гредата. В 88-ата минута Ашли Уилямс имаше шанс да се разпише след центриране от корнер. Капитанът на Суонси Сити засече с глава, но не придаде достатъчно сила на топката и Бегович улови.

Босна обаче не пропусна да накаже опонента си в 90-ата минута. Миралем Пянич центрира от ъглов удар, топката стигна някак до Джурич при далечната греда. Той пусна успоредно в малкия пеналт и от няколко метра Ведад Ибишевич съумя да промуши кълбото покрай купа от тела – 2:0.

Така Уелс загуби лидерската позиция и с 18 точки остана на 2 зад новия водач Белгия. „Червените дяволи“ се наложиха с 4:1 над Андора навън, като Раджа Наинголан и Кевин де Брюин откриха през първата част. Илдефонс Лима намали от дузпа в 51-ата минута, но също от наказателен удар Еден Азар възстанови аванса на гостите, преди в 64-ата Лоран Делпоатр да оформия крайния резултат.

Така с 14 точки Босна излезе на третата позиция, като получи солидна доза помощ от Кипър в третия мач за вечерта. Кипърците спечелиха с 2:1 като гости на Израел и се намесиха в битката за баражите. Доса Жуниор откри за гостите в 58-ата минута, а Нир Битон изравни четвърт част преди края. Последната дума бе на Джейсън Деметриу в 80-ата. Така Кипър събра 12 точки и си остава пети, само на точка зад четвъртия Израел.

В решителните последни мачове Кипър посреща Босна в директен сблъсък, докато Израел гостува на Белгия.