Първият ден от 1/8-финалите на UEFA EURO 2016 предложи сериозна доза футболни емоции, попадения и дори дузпи. Големите печеливши се оказаха Уелс, Португалия и Полша, които вече с нетърпение очакват следващите си предизвикателства.

Дружина Полша успя да се наложи над Швейцария след изпълнение на дузпи и 1:1 в редовното време и продълженията. Онова, което трябва да се отбележи обаче е страхотният гол, реализиран от Джердан Шакири в 82-ата минута.

Уелс се наложи с 1:0 над Северна Ирландия. В 75-ата минута Гарет Макоули си заби ефектен автогол, пронизвайки собствения си вратар. Хал Робсън-Кану беше близо до топката, но беше изпреварен от северноирландския национал.

Португалия се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство, след като се наложи с 1:0 след продължения над Хърватия. Единственото попадение вкара резервата Рикардо Куарешма в 117-ата минута след контраатака. Хърватите владееха повече топката, но така и не стигнаха до реални голови ситуации срещу също предпазливата Португалия.