Дуелът между Хърватия и Испания със сигурност ще е черешката на тортата в днешната програма на UEFA EURO 2016. От неговата развръзка зависи много кой ще завърши първи и кой – втори в група D на турнира, но мачът е любопитен и от друга, чисто тактическа гледна точка. Един срещу друг застават два от тимовете, които отчетливо наблягат на играта по фланговете, но го правят в строго характерен стил.

Всички знаем за испанския стремеж за тотален контрол върху топката и затова не е чудно, че след първите два кръга от груповата фаза именно европейският шампион е тимът с най-много отправени подавания и най-висока успеваемост при пасовете. Голяма част от тях могат и да изглеждат на пръв поглед безцелни, но идеята им става явна за противника едва когато „ла фурия“ го удари изненадващо. Дотук Давид Силва и Дуран Нолито изпълняваха функциите на крила в състава на Висенте дел Боске, като докато топката е в притежание на отбора, двамата се изтеглят все по-навътре към центъра. Това кара крайните защитници на съперника да ги следват и съответно се отварят пространства за набези пред изключително дейните крайни защитници Хуанфран и Жорди Алба.

Хърватите също наблягат на пробивите край тъчлинията, ала стилът им е много по-директен. Топката се изнася максимално бързо до Иван Перишич или Марсело Брозович, след което крилата залагат на бързината и дрибъл до наказателното поле. Оттам вече следва центриране, като „шахматистите“ са в топ 3 по опити за центрирания. Също така те са и вторият тим с най-много отправени шутове, което казва достатъчно за философията, която Анте Чачич е наложил.