Със супер мач на Кристиано Роналдо Португалия узакони лидерството си в квалификацонна група I. Носителят на Златната топка реализира хеттрик за трудния успех с 3:2 като гост на Армения, който игра с човек повече в последния половин час на срещата.

За Роналдо това беше трети пореден официален мач с хеттрик, след като острието вкара толкова на Еспаньол и Хетафе в последните два кръга на Ла Лига. Кристиано се превъна в главно действащо лице още преди началото на срещата заради това, че тренира със слънцезащитен крем на лицето и именно той беше разликата на стадиона в Ереван. Хенрих Мхитарян, Маркос Пицели и изобщо целият тим на домакините изнесоха силен мач, но регистрираха четвърта загуба по пътя към Евро 2016.

Домакините успяха открият резултата по феноменален начин в 14-ата минута. Маркос Пицели брутално изстреля топката от пряк свободен удар на около 30 метра по диагонал от вратата на Руи Патрисио. Стражът направи няколко стъпки по посока на удара, но единствено изгледа как кълбото се отби от напречната греда и се оплете в мрежата – 1:0.

„Мореплавателите“ бързо взеха териториално надмощие в търсене на изравняването, което дойде след находчива игра на Жоао Моутиньо в наказателното. Плеймейкърът на Монако показа най-много съобразителност в наказателното поле, където направи хубав финт и Хенрих Мхитарян посегна лошо, за да го препъне. Белгийският съдия Серш Гюмиени посочи бялата точка, от която Кристиано Роналдо изравни за 1:1.

В края на първото полувреме фен нахлу на терена и срещата бе прекъсната за кратко, а в продължението Фабио Коентрао отправи хубав шут от дистанция, който бе отразен от вратаря Роман Березовски.

След почивката Армения направи много силни откриващи 10 минути, в края на които обаче бе попарен. Страхотна колективна грешка на вратаря Березовски и Арзуменян, който реши да гардира топката за стража, позволи на Кристиано да се пормъкне и с крак да чукне кълбото над вратаря за 2:1.

Три минути по-късно, в 58-ата, суперзвездата на Реал Мадрид оформи своя хеттрик с чудесен изстрел отдалеч. Роналдо получи кълбото сам срещу трима бранители и само го нагласи на десния си крак, след което последва мощна тупалка, влетяла в горния ляв ъгъл – 3:1.

Последният половин час на мача не бе никак лек за гостите, тъй като в 62-ата минута Тиаго Мендеш си изкара глупав втори жълт картон и трябваше да поеме преждевременно към съблекалните.

С човек повече на терена Армения съумя да намали в 72-ата минута. Тогава Храир Мкоян се освободи на границата на наказателното поле и шутира до лявата греда, а Руи Патрисио не можа да отрази.

За повече обаче арменците нямаха сили и така регистрираха 4-ото си поражение в групата. То им отреди последното 5-о място с една-единствена точка, докато Португалия събра 12 на лидерската позиция има аванс от 5 пред Албания и Дания.