Франция и Швейцария завършиха с приятелско 0:0 на стадион "Пиер Моро" в Лил, в последен мач от група А на UEFA Euro 2016.

Двата отбора направиха доста вълнуващо първо полувреме, в което имаха една дузина голови положения. Второто бе доста по-постно, като Швейцария приключи без удар във вратата.

Така от група А за осминафинал се класират Франция и Швейцария, като към тях може да се присъедини и Албания.

Франция има седем точки, Швейцария е с пет в крайното подреждане в групата. Швейцарците очакват втория от група С за свой съперник на осминафинал, а за Франция съперникът ще се изясни тепърва. Албания ще чака до последно, за да види дали може да продължи като един от най-добрите трети отбори.

На трибуните на стадиона седна и контузеният защитник на Франция Рафаел Варан, както и френския специалист Арсен Венгер.

ГЛАСУВАЙ ТУК ЗА ИГРАЧ НА МАЧА!

Атаките към двете врати започнаха още от първата минута, а в деветата Швейцария пропусна да открие резултата.

След центриране от корнер, Фабиан Шер свали към Йоан Джуру, Пол Погба изчисти много неумело, но Джуру не успя да стигне до топката, за да я добави от метър-два във вратата.

Последва наказателна акция на Погба в нападение, и в рамките на две минути той на два пъти пропусна да се разпише. В 12-та минута той стреля без подготовка от дъгата пред пеналта, а Зомер извади директно под гредата, като кълбото се отби в нея. В следващата атака Погба отправи страхотен удар с левия крак, но Зомер пак спаси майсторски.

В 17-та минута вече само гредата спря Погба, и от 17-18 метра той нацели мощно напречната греда.

Финалните 15-тина минути от първото полувреме бяха по-спокойни, но играта продължи да е много динамична, без топката да се задържа в средата на терена.

В мача като че ли имаше повече забавни моменти, отколкото футболни. Четири пъти футболисти на Швейцария бяха принудени да сменят скъсаните си фланелки, макар че арбитърът Дамир Скомина нито веднъж не отсъди нарушение. Освен това топката бе спукана, буквално, през второто полувреме.

Второто полувреме потъна в посредствено темпо, като дори и двигателите на Франция Йоан Кабай и Пол Погба забавиха оборотите.

В 53-та минута Андре-Пиер Жиняк стреля от разстояние, отново в ръцете на Зомер.

Ян Зомер продължи да спира атаките на Франция, и в 57-та минута направи ново фантастично спасяване. Двойно подаване между Жиняк и Гризман завърши със силен удар на последния от границата на наказателното поле, спасен от стража.

Димитри Пайе пропусна най-добрия шанс за второто полувреме в 75-та минута. Нападателят засече от въздуха центриране на Сисоко, но топката се отби в гредата.

Това обаче бяха и най-опасните положения за вторите 45 минути, като Швейцария продължи да играе откровено за хикса.

Последните 15 минути и от второто полувреме бяха лишени от интрига, и двата отбора спокойно доиграха срещата, за да си осигурят място на осминафинал.

Швейцария: Ян Зомер, Фабиан Шер, Стефан Лихтщайнер, Йоан Джору, Рикардо Родригес, Джердан Шакири (79-Желсон Фернандес), Блерим Джемаили, Гранит Джака, Адмир Мехмеди (86-Михаел Ланг), Валон Бехрами и Бреел Емболо (74-Харис Сеферович).

Франция: Юго Лорис, Адил Рами, Бакари Саня, Патрис Евра, Лоран Косчелни, Муса Сисоко, Пол Погба, Йоан Кабай, Антоан Грийзман (77-Блес Матюиди), Андре-Пиер Жиняк и Кингсли Коман (63-Дмитри Пайе).