Петият ден от програмата на UEFA EURO 2016 предложи два изключително любопитни сблъсъка, в които сочените предварително отбори за фаворити не успяха да спечелят очакваните от тях по три точки.

Аутсайдерите в Група F сътвориха две изненади, с което направиха шампионата на Стария континент още по-интригуващ.

Тимът на Унгария се наложи с 2:0 над Австрия, а Португалия и Исландия завършиха 1:1.

Австрийците продължават да бъдат без спечелена точка при участията си на европейските финали. Първото попадение в срещата падна в 62-та минута, когато Ласло Клейнхеслер направи двойно подаване с Адам Салай, който изскочи сам срещу Роберт Алмер и с удар под плонжа на вратаря изпрати топката в мрежата. Унгария отбеляза и втори гол в 88-та минута. Тамаш Пришкин пусна отличен извеждащ пас към Золтан Щибер, който излезе сам срещу Роберт Алмер, след което технично го прехвърли и вкара топката в мрежата за крайното 2:0.

В другия мач от групата Португалия поведе на Исландия в 31-ата минута. Андре Гомеш центрира отдясно, а Нани бе оставен непокрит от трима исландски защитници, за да се разпише. Португалците обаче се отпуснаха след почивката, и груба грешка в защита доведе до изравняване. Биркир Бярнасон реализира в 50-та минута, първи исторически гол за Исландия на Европейско, след като бе оставен съвсем сам в пеналта, и засече центрирането на Гудмунсон.