Белгия се класира за осминафиналите на Европейското първенство, след като в последния мач от група „Е“ спечели с минималното 1:0 срещу Швеция. По този начин шведите останаха на последното място в групата и отпаднаха. Единственото попадение в срещата отбеляза Раджа Наинголан в 84-та минута. Това бе последният мач на Златан Ибрахимович за националния отбор на Швеция. Златан така и не успя да се разпише на Европейското първенство във Франция и „тре конур“ се сбогува с турнира безславно.

Определете играча на мача тук!

Мачът започна обнадеждаващо за шведите, които нанесоха в 4-та минута първия си точен удар от началото на турнира. След центриране в пеналта от фаул на Виктор Линдельоф топката попадна в краката на Маркус Берг, който шутира от десетина метра, но право в Тибо Куртоа.

Белгийците владееха малко повече топката, но в 26-ата минута капитанът Ибрахимович пропусна да открие.

Тимът на Марк Вилмотс можеше да се оттегли с аванс на почивката. В 45-ата минута Кевин Де Бройне центрира остро от ляво и Тома Мюние отклони отблизо с глава отклони, но на сантиметри край целта.

В средата на втората част пък Андреас Исаксон спаси опасен удар на Де Бройне от 20-ина метра.

В 73-ата минута Ромелу Лукаку получи пас от Де Бройне, нахлу на скорост в наказателното поле от дясно и опита да копне топката над Исаксон, но вратарят на шведите запази хладнокръвие и спаси.

Швеция отвърна с опасен изстрел на Ибрахимович от фаул от 25 метра, но Куртоа изби.

Скандинавците бяха най-близо до гола в 83-ата минута. Шелстрьом центрира от корнер от ляво и Андреас Гранквист стреля с глава, но Де Брюин изби от голлинията.

В следващата атака Белгия реши всичко. Еден Азар проби от дясно и върна пред наказателното поле към Раджа Наинголан, който със страхотен удар от около 20 метра прати топката в десния ъгъл на вратата на Андреас Исаксон.

До края Ибрахимович пропусна да изравни, след като получи топката на границата на наказателното поле с гръб към вратата и стреля с обръщане, но на сантиметри край вратата.

В последните секунди резервата Кристиан Бентеке пък можеше да удвои. Той получи пас от ляво от Азар и шутира от 13-14 метра, но Исаксон изби.

Белгия остана на второ място с 6 точки и на осминафиналите ще играе срещу Унгария. Швеция остана на последно място с 1 точки. Италия спечели групата с 6 точки и на осминафиналите ще се изправи срещу Испания. Ирландия се класира за осминафиналите като един от най-добрите трети отбори и ще играе срещу Франция. 

Швеция: 1. Андреас Исаксон – 3. Ерик Йохансон, 4. Андреас Гранквист, 5. Мартин Олсон, 6. Емил Форсберг, 7. Себастиан Ларсон, 8. Албин Екдал, 9. Ким Шелстрьом, 10. Златан Ибрахимович, 11. Марк Берг, 14. Виктор Линдельоф

Белгия: 1. Тибо Куртоа, 2. Тоби Алдервайрелд, 3. Томас Вермален, 4. Раджа Наинголан, 5. Ян Вертонген, 6. Аксел Витсел, 7. Кевин Де Брюин, 9. Ромелу Лукаку, 10. Еден Азар, 11. Яник Ферейра-Караско, 16. Тома Мюние

Съдия: Феликс Брих (Германия)