Психологически трик на капитана на Германия Бастиан Швайнщайгер може би е в основата на пропуските на италианците при дузпите и в последствие на триумфа на Бундестима.

Самият Швайнщайгер пропусна своята дузпа, а това направиха още Томас Мюлер и Месут Йозил. Обикновено три пропуска от пет дузпи биха значели край на турнира, но "скуадра адзура" изпусна една повече.

Някои като Симоне Дзадза и Грациано Пеле дори не уцелиха вратата, а причината може да се крие в на пръв поглед много странно решение на Швайнщайгер при жребия за дузпите.

Съдията Виктор Касай хвърли първо жребий за избор на врата, на която да се изпълняват дузпите. По принцип победителят в този жребий винаги избира екшънът да се случва на вратата, зад която са феновете на неговия отбор.

Е, капитанът на Германия спечели жребия, но избра дузпите да се изпълняват на вратата, зад която хиляди тифози на Италия мощно подкрепяха своя отбор.

Решението на Швайни определено изненада колегата му Джанлуиджи Буфон и съдията Касай, който дори попита повторно германеца, дали е сигурен в избора си.

Любопитният момент може да видите във видеото!

В последствие Швайнщайгер призна, че съвсем целенасочено е избрал вратата, припомняйки си моменти от богата си кариера.

"Помислих за неща от миналото, за предишни дузпи", призна Швайни като имаше предвид най-вече дузпите във финала на Шампионската лига между Байерн и Челси през 2012 в Мюнхен, спечелен от лондончани, след като именно Швайнщайгер пропусна последната дузпа. "Тогава изпълнявахме пред агитката на Байерн."

Кръг по-рано, на полуфиналите, Байерн стигна до дузпи с Реал Мадрид, изпълнени пред феновете на "белия балет". Резултатът - успех за Байерн.

Най-пресният пример пред Швайнщайгер бяха дузпите на осминафинала на Европейското между Швейцария и Полша, при които швейцарците избраха вратата пред техните привърженици и в крайна сметка загубиха.

Подкрепата на феновете отблизо може да бъде предимство, но и сериозен недостатък. Това обяснява психологът Ян Раух. "Домакинските фенове зад вратата могат да бъдат недостатък. Защото изпълнителят вижда директно чрез движението на тялото очакванията и надеждата. Така страхът да се провалиш още по-голям."

Е, това явно повлия на Грациано Пеле и Симоне Дзадза, които изобщо не уцелиха вратата на Мануел Нойер.