Португалия се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство, след като се наложи с 1:0 след продължения над Хърватия. Единственото попадение вкара резервата Рикардо Куарешма в 117-ата минута след контраатака. Хърватите владееха повече топката, но така и не стигнаха до реални голови ситуации срещу също предпазливата Португалия.  

ОПРЕДЕЛЕТЕ ИГРАЧА НА МАЧА ТУК!

Първото полувреме не беше никак атрактивно, като няколко центрирания и удари край гредите раздвижиха трибуните. В 31-ата минута Дарио Сърна нахлу в дясната зона, подаде на Перишич, който преодоля Рафаел Герейро и стреля, но край гредата. Минута преди края на първото полувреме Сърна се изяви и в защита, след като изчисти топката пред Нани, който преди това беше преодолял Чорлука и се бе устремил към Субашич.

Второто полувреме стартира на по-високо темпо, но отново нямаше удари в очертанията на двете врати, когато часовникът отмери 1 час игра. В 61-ата минута Дарио Сърна центрира от фаул в наказателното поле на Португалия, след което Домагой Вида стреля с глава, но встрани от вратата на Руи Патрисио, а опцията за гол беше на лице. Въпреки че хърватите владееха топката, в 64-ата минута се откри шанс за Нани, който стреля с глава след много добро центриране на Адриен Силва, но топката излезе в аут. В последните минути двата отбора опитаха някакви атаки, стигнаха до два корнера, но така и не се стигна до поне един точен удар в двете врати.

Картинката не се промени и в продълженията, когато Калинич, Перишич и Модрич имаха три добри възможности за хърватите, но стреляха все в аут.

В 113-ата минута хърватите изпуснаха най-чистото си положение в мача. Марсело Брозович центрира от корнер, вратарят на португалците и защитата увиснаха под топката, а Домагой Вида на задна греда стреля с глава, но в аут.

Влезлият като смяна Марко Пяца се включи много активно и само за 5 минути през второто продължение изведе на два пъти свои съотборници на чисти позиции.

В 116-ата минута пък Перишич проби от ляво и центрира успешно в малкия певант, но нямаше кой да засече от 5 метра.

Секунди по-късно последва центриране в наказателното поле на Португалия, а Иван Перишич стреля с глава, но топката срещна десния стълб на вратата на Руи Патрисио.

При контраатаката топката попадна в Ренато Санчес, който нахлу през центъра, след което комбинира с Луиш Нани, а той след това намери Кристиано Роналдо, който по диагонала стреля. Вратарят Даниел Субашич отби удара, но при добавката резервата Рикардо Куарешма с глава я довкара.

В последните секунди имаше две възможности за хърватите, като в 120-ата минута защитникът Вида, който не успя да блокира удара на Роналдо при гола, получи топката и стреля, но тя излезе до гредата в аут.

На четвъртфиналите съперник на Португалия ще бъде отборът на Полша.

Хърватия: Даниел Субашич, Иван Стринич, Дарио Сърна, Домагой Вида, Марсело Брозович, Ведран Чорлука (119- Андрей Крамарич), Иван Ракитич (110- Марко Пяца), Милан Бадел, Иван Перишич, Лука Модрич, Марио Манджукич (88- Никола Калинич)

Португалия: Руи Патрисио, Рафаел Герейро, Пепе, Жозе Фонте, Седрик Соареш, Уилям Карвальо, Андре Гомеш (50- Ренато Санчес), Андриен Силва (108- Данило), Жоао Марио (87- Рикардо Куарешма), Кристиано Роналдо, Луиш Нани