Северна Ирландия постигна историческа първа победа на европейски финали, след като се наложи с 2:0 срещу Украйна в мач от група „C“ на турнира, който се игра на „Стад де Люмиер“ в Лион.

ОПРЕДЕЛЕТЕ ИГРАЧА НА МАЧА ТУК!

През първото полувреме двата отбора играха много позиционно и положенията пред двете врати липсваха. Играчите на двата тима опитаха да изненадат вратарите с далечни удари, но не се стигна до по-сериозни опасности. В 34-та минута след центрира от корнер в наказателното поле на Украйна, Каткарт стреля с глава, но изпрати топката встрани от левия стълб на вратата на Андрий Пятов.

В началото на второто полувреме над стадиона в Лион заваля проливен дъжд, който в последствие премина и в градушка.

Футболистите на Северна Ирландия се приспособиха по-добре към условията в началото на второто полувреме.

Първата опасност през втората част бе пред вратата на Северна Ирландия, когато в 48-та минута след центриране в наказателното поле Селезньов стреля с глава, но в аут.

Северна Ирландия поведе в 49-та минута. Оливър Норууд центрира от фаул в наказателното поле на Украйна, където Гарет МакОули стреля с глава и изпрати топката във вратата на Андрий Пятов.

Украинците се опитаха да изравнят резултата минута по-късно, когато след центриране от фаул в наказателното поле на Северна Ирландия Селезньов стреля с глава, но право в ръцете на МакГовърн. Две минути по-късно Коноплянка пробва с директен удар от фаул да изненада МакГовърн, който не се намеси по най-убедителния начин, но все пак улови топката.

Оливър Норууд отправи далечен удар в 56-та минута, но Пятов спаси.

Съдията Павел Краловец прекъсна мача в 58-та минута, защото над стадиона заваля градушка и двата отбора се прибраха в тунела.

Виктор Коваленко отправи хубав далечен удар в 74-та минута, но топката премина встрани от вратата на МакГовърн.

Вратарят Майкъл МакГовърн отрази опасен удар в 89-та минута, който бе отправен от страна на Андрий Ярмоленко.

Северна Ирландия отбеляза втори гол в шестата минута на добавеното време на срещата, когато Стюарт Далас стреля от границата на наказателното поле на Украйна, след което Андрий Пятов спаси, но при добавката Найъл МакГин вкара за 0:2. 

Северна Ирландия постигна първа победа на европейски финали, докато Украйна загуби и втория си мач.

Украйна: Пятов, Федецки, Хачериди, Ракицки, Шевчук, Степаненко, Сидорчук, Ярмоленко, Коваленко, Коноплянка, Селезньов.

Северна Ирландия: МакГовърн, Каткарт, Макоули, Джони Евънс, Хюз, Дейвис, Кори Евънс, Далас, Норууд, Уорд, Уошингтън.

ОПРЕДЕЛЕТЕ ИГРАЧА НА МАЧА ТУК!