Продължава подготовката за Европейското първенство по футбол в Париж. Сериозен дебат предизвика идеята за фен зони, където запалянковците да се събират и да гледат на огромни екрани футболните срещи. Причината - толкова много хора на едно място могат да бъдат лесна мишена за потенциална терористична атака.

Въпреки опасенията обаче фен зоните вече се изграждат с пълна сила. За най-голямата от тях - тази пред Айфеловата кула, разказа екип на Нова телевизия.

Последни козметични грижи за терена преди голямото откриване. „Стад де Франс” се подготвя да посрещне първите 90 минути на това европейско първенство пред погледа на 80 000 зрители. В Париж е време за футбол, макар че засега феновете определено са рядкост сред туристите. Във френската столица започват да пристигат журналисти от цял свят.

Любимото място за снимки на всички туристи – районът около Айфеловата кула, съвсем скоро ще се превърне в най-голямата фен зона, която може да побере 90 000 зрители. Но това, което се усеща във въздуха, не е точно спортна еуфория. Журналистът Петя Желева живее достатъчно дълго в Париж, за да знае, че на местните далеч не им е до футбол.

Докато фен зоната се строи, навсякъде патрулират войници. Щом бъде готова – в нея ще се влиза не по-лесно, отколкото и на самия стадион. Феновете ще трябва да преминават през две последователни проверки, а заради критиките, че дърпа дявола за опашката, събирайки десетки хиляди на едно място, премиерът на страната обяви, че мястото е избрано така, че при опасност хората бързо да се евакуират.

Основните съоръжения към фен зоната са затворени за достъп, дори и за акредитирани журналисти. За това кой минава през вратите се следи изключително строго. От българин, натрупал сериозен опит в чуждестранния легион, Павел Филипов днес е шеф екип в частна охранителна фирма.

„Охраната до Айфеловата кула е на високо ниво. Всичко може да стане, така че сме подготвени, но не мога да ви дам точна информация как и защо”, разказа Павел.

Той няма право да споделя нищо повече за подготовката си. Самият той и колегите му още не знаят каква точно е задачата на всеки от тях в деня на откриването. Това се пази в тайна до последния момент – отново с цел сигурност.