Тимът на Швейцария победи Албания  с 1:0 в мач от група А на UEFA EURO 2016. Победното попадение дойде още в петата минута, а точен беше Фабиан Шер, който донесе успеха на "кръстоносците".

Швейцария откри резултата още в 5-ата минута с попадение на бранителя Фабиан Шер. Албания пропусна да изравни резултата в 30-ата минута, когато Садику се откъсна  и стреля добре, но Зомер се справи със ситуацията, след като изби с крак.

Двубоят бе по-специален за двама братя, които за първи на европейски първенства се изправиха един срещу друг на терена. Таулант Джака започна като титуляр за Албания, а по-малкият - Гранит Джака, бе в стартовите 11 за Швейцария.

Албанците постепенно се отърсиха от шока и погледнаха по-смело напред. Най-чистото положение за изравнително попадение до почивката изпусна нападателят Армандо Садику, който бе изведен сам срещу вратаря Ян Зомер, но не успя да го преодолее.

Албанският устрем бе прекършен в 36-ата минута, когато капитанът Лорик Цана бе изгонен за втори жълт картон. Цана спря умишлено с ръка топката, за да предотврати голова ситуация и реферът Карлос Веласко Карбайо справедливо му посочи пътя към съблекалнята. При последвалия пряк свободен удар Джемаили уцели гредата.

В началото на второто полувреме Харис Сеферович бе близо до втори гол за Швейцария, но вратарят на Албания Бериша отрази удара му.

Сеферович имаше нов шанс да реши мача в 66-ата минута, след като бе изведен сам срещу вратаря, но Бериша отново демонстрира класа и изби топката.

Албания изпусна златен шанс да поднесе изненадата, като най-напред в 76-ата минута Садику не успя да намери целта, а три минути преди края още по-голям пропуск направи влезлият като резерва Гаши, който пропусна, останал сам срещу вратаря Ян Зомер.

Албания остана с човек по-малко, след като Лорик Цана получи втори жълт картон и остави съотборниците си в намален състав в 37-ата минута.

През втората част въпреки създадените положения и пред двете врати нови голове не паднаха.

Съставите на двата отбора:

Албания:Бериша, Аголи, Маврай, Цана, Хисай, Джака, Кукели, Абраши, Леняни, Садику, Роши

Швейцария: Зомер, Лихтщайнер, Шер, Джуру, Родригес, Бехрами, Джемайли, Джака, Шакири, Сеферович, Мехмеди

Лидер в групата е Франция, след успеха над Румъния с 2:1 в мача на откриването на първенството. Швейцария вече има 3 точки и е на 2-ото място. Без точков актив са тимовете на Албания и Румъния.