Селекционерът на Германия Йоаким Льов призна, че е изключително щастлив от драматична победа над Италия на четвъртфиналите на Евро 2016 по футбол. Двубоят завърши 1:1 в редовното време и продълженията, а Бундестимът се наложи с 6:5 след изпълнение на рекордните 18 дузпи.

До последния удар не се знаеше какво ще се случи, а при самите изстрели от бялата точка имаше страхотна драма и обрати и те определено не бяха за хора със слаби сърца. Затова Льов сега е доволен. 

"Много съм щастлив, че се класирахме на полуфиналите. Мачът беше много драматичен до последния удар. Изпитах подобно нещо през 2006 година на Световното първенство срещу Аржентина (б.а. победа с 4:2 с дузпи на четвъртфиналите). Сега съперникът няма значение. Важното е, че все още сме в турнира", сподели Льов и после анализира мача. 

"Двата отбора показаха футбол на изключително високо тактическо ниво. Но смятам, че ние бяхме малко по-добри. Отборът на Италия е много силен през центъра, но ние се противопоставихме добре."

"Късметът ни изневери при дузпата, която те получиха. Иначе не виждах как италианците могат да ни вкарат гол от игрова ситуация. Те са различен съперник от Словакия и трябваше да променя малко нашата схема."

"Те играят с трима в защита, с двама в центъра на атаката и две крила, пресират дълбоко. На пръв поглед е предвидимо, но италианците го правят много добре. Беше опасно в защита да бъдем четирима на четирима. Веднага след победата им над Испания аз имах идеята как да им се противопоставим", анализира Льов.

Специалистът призна, че отборът е тренирал дузпи, но точно считаните за най-сигурни изпълнители са пропуснали, визирайки Томас Мюлер, Месут Йозил и Бастиан Швайнщайгер. Въпреки това, той е доволен от момчетата си. 

"Разбира се, тренирахме дузпи. По принцип имаме добри изпълнители от 11-те метра, но точно те не вкараха в този мач. Всеки играч трябваше да вземе решение за реда. Първите петима изпълнители ги намерихме бързо."

"Най-трудното при дузпите е, когато футболистът тръгне от центъра за изпълнението и си мисли колко много зависи от неговия удар. Но младоците в нашия състав - Кимих и Хектор, не ни подведоха и в решаващия момент вкараха своите изстрели. Особено Йонас, който реализира решаващата дузпа. Той е спокоен и сериозен футболист, който винаги е концентриран", каза Льов.