Загубата на Испания с 0:2 от Италия на осминафиналите на Евро 2016 сложи край на златното поколение на "Ла Фурия Роха" и на доминацията в световния футбол, коментират разочарованите испански медии. "Краят на една ера", е водещото заглавие в мадридския спортен всекидневник "AS", докато "Marca" избира "Краят на един цикъл". В коментара си за срещата "Ас" признава превъзходството на "Скуадра Адзура": "Италия показа много повече страст и енергия, да не коментираме тактическата игра на съперника. В същото време тимът на Испания изглеждаше болезнено слаб и безидеен...Заслужавахме отпадането, без никакво съмнение".

Радио "Marca" похвали селекционера на италианците Антонио Конте. "Винаги сме имали трудности срещу защита от петима...Италия се отбраняваше отлично и атакуваше мълниеносно. Конте беше планирал много добре всеки детайл от играта и заслужено спечели".

Радио "Cadena Ser" не спести критики към селекционера Висенте Дел Боске, който след мача обяви, че напуска поста си. "Той беше надигран и надхитрен от Конте по всички показатели. Ясно е, че е дошло времето за нов треньор, нови играчи и нова идеи".

Радио "Cadena Cope" пък коментира, че иберийците са изглеждали "обезкуражени, обезсърчени и победени" веднага след гола на Джорджо Киелини в 33-ата минута, с който Италия поведе. "На терена се видя прекалено малко дух и кураж. Повечето играчи изглежда се бяха примирили със съдбата си". Поражението от Италия на Евро 2016 е по заглавните страници на всички издания в Испания, а АВС обобщава крайното мнение, че "трябва да сме щастливи, че имахме тази златна генерация между 2008 и 20014 година". "Но Шави, Чаби Алонсо и Давид Вия отдавна ги няма, Икер Касияс е на пейката, докато Андрес Иниеста, Серхио Бускетс, Серхио Рамос, Жерард Пике и Давид Силва вече изглеждат стари и изхабени...Беше хубаво, но свърши", пише АВС.