„Стад дьо Бордо“ ще приеме част от мачовете на Европейското първенство във Франция. Съоръжението бе официално открито от кмета на града Ален Жупе. Стадионът е с капацитет от 42 000 места. На церемонията присъства и министърът на спорта Тиери Брилар.

Новият стадион на Бордо, чието строителство стартира през 2013 година, е проектиран от швейцарците "Herzog & de Meuron". Фирмата е известна с проектирането на "Гнездото" - олимпийския стадион в Пекин, построен послучай Олимпийските игри през 2008, както и на този, на който играе Байерн Мюнхен - "Алианц Арена".

Стадионът в Бордо е изразяване на фундаментално нова архитектура. Плоският покрив се поддържа от мрежа от тънки колони. Всички обслужващи функционални помещения са разположени на долните нива, а самото игрище се намира на най-горното ниво.

Архитектурата на стадионите включва три основни компонента: игрището, на което се извършва водещата функция, плътното тяло от трибуни и обслужващи помещения, и фасадната обвивка. Хилядата колони, които опасват фасадата на стадиона символизират боровата гора в региона.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS