Вече 17 години Германия си задава един и същи въпрос, а отговор няма... Може би за мнозина е шокиращо, но фактите са факти: „бундестимът“ няма успех над Италия в осемте случая, когато се е изправял срещу тях на големи футболни форуми. UEFA EURO 2016 пожела тези две велики сили на футболния терен отново да излязат един срещу друг в елиминационен мач. Тази вечер от 22 часа в Бордо е началото на супер сблъсъка, който ще излъчи третият полуфиналист на настоящото европейско първенство.

ГЛЕДАЙ МАЧА НА ЖИВО С GONG.BG!

Ако се концентрираме само върху шампионатите на Стария континент, двата отбора са срещали три пъти в елиминационна фаза. И трите пъти Италия надвива Германия (в т.ч. и Западна Германия) в полуфинали. Серията на „скуадра адзура“ е повече от впечатляваща, но съперникът съвсем не изглежда обречен. Даже напротив – когато става дума за печелене на четвъртфинали на европейски първенства, германците нямат равни. Общо 5 пъти в историята си те достигат до подобна фаза и всеки един от тях завършва по един начин – с победа. Италия от своя страна има 50-процентова успеваемост – 2 спечелени и 2 загубени четвъртфинала.

Германците определено подхождат със самочувствие преди сблъсъка, който е удобен шанс за реванш. Играчи като Томас Мюлер и Матс Хумелс заявиха, че вече са научили уроците си от загубения с 1:2 полуфинал на Евро 2012. Другият голям коз на немците е разгромът 4:1 над Италия, който записаха в приятелска среща, играна на 30 март. Той беше първи за тях от 1995 година, когато за последно бяха побеждавали „скуадрата“ (2:0 в Цюрих, пак приятелска среща).

Всички обаче знаем за разликата между контролите и официалните мачове. Стаститиката го доказва – в осемте такива срещи активът на Италия е 4 победи и 4 равенства.

Големият проблем за Антонио Конте преди срещата е позицията на опорния халф. Даниеле Де Роси до последно ще е под въпрос, като шансовете му да стартира са почти нулеви. Неговият естествен заместник Тиаго Мота пък е наказан заради картони, а това може да направи Стефано Стураро малко очакван титуляр. Италия ще разчита много на отбраната си, която дотук допусна попадение единствено при загубата от Ирландия в груповата фаза.

Германската отбрана обаче е не по-малко ефективна – дотук на турнира никой не е успявал да огорчи Мануел Нойер.