Ирландия е 22-ият класирал се на Евро 2016 национален отбор. "Детелините" елиминираха Босна и Херцеговина след победа с 2:0 в Дъблин и с общ резултат 3:1, се класират за същинската фаза. 

В герой за домакините се превърна Джонатан Уолтърс. Вторият им най-добър реализатор в тези квалификации отбеляза и двете попадения за успеха и приключи с 5 попадения в 10 двубоя, колкото има и капитанът Роби Кийн, но в по-малко срещи. 

Ирландците се впуснаха по-активно в атаки от самото начало, но така и не стигнаха до чисти положения. Роби Брейди не спираше да тормози противниковата защита с пробивите си отляво, но защитата на босненците постоянно се справяше, а когато не успяваше, на мястото си беше вратарят Асмир Бегович. 

Така в натиск на домакините и неособено активна игра се стигна до 24-та минута. Тогава Ирландия получи правото да изпълни дузпа, отсъдена за игра с ръка на защитник на Босна. При тази ситуация топката беше отправена от изключително близка дистанция, но за холандския съдия беше достатъчно основание да отсъди най-тежкото наказание. 

Зад топката застана Джонатан Уолтърс и беше безкомпромисен, пращайки хладнокръвно топката в долния ляв ъгъл. Бегович се хвърли в противоположния и така ирландците поведоха с 1:0. 

В ответната атака Един Джеко можеше веднага да изравни, но ударът му мина на сантиметри встрани от вратата. Последваха няколко по-активни минути на гостите, но те така и не можаха да намерят очертанията на вратата. Да сторят това се пробваха Харис Медунянин и Миралем Пянич, но без особен успех. 

Така домакините се оттеглиха на почивка с гол преднина и с единия крак във Франция. След подновяването на играта балканците имаха няколко добри атаки, но така и не стигнаха до сериозно положение пред Дарън Рандолф. 

Медунянин, Пянич и Джеко не бяха точни в началото. Така се стигна до 60-та минута, когато пред Пянич се откри страхотен шанс. При пробив на Сеад Колашинац отдясно топката стигна до играча на Рома, но той се засуети и не можа да отправи хубав удар от вратарското поле. 

Босненците имаха топката, но така и не знаеха какво да правят с нея. А надеждите им за различен развой бяха попарени в 70-та минута. Тогава след центриране от фаул топката се озова на далечната греда у Джонатан Уолтърс, който беше непокрит и с мощен шут опъна мрежата зад Бегович за 2:0. 

Това на практика уби интригата. Обезверените босненци се хвърлиха напред, но така и не знаеха какво да правят. Ирландците пък дебнеха на контри и можеха дори да направят преднината си класическа в 76-та минута. 

Тогава Шейн Лонг се измъкна зад защитата на противника, но загуби скорост и равновесие и стреля слабо, макар че беше почти сам срещу Бешич. Така до трети гол в мрежата на гостите не се стигна. 

До края на мача гостите определено държаха по-често топката, но до реални голови опасности стигаха твърде рядко. Миралем Пянич и Ервин Зуканович имаха нещо като шансове, но не се възползваха от тях. 

В последните секунди и Ведад Ибишевич не можа да се разпише, като малшансът му беше огромен. В 92-та минута той беше сам срещу Рандолф, но тресна горната греда от 5-6 метра и така Босна дори не можа да вкара почетен гол. 

Така Ирландия с общ резултат 3:1 е крайният победител и ще играе на еврофиналите, докато балканците не можаха да дебютират на този форум във Франция, отпадайки пак на бараж. 

Ирландия: Дарън Рандолф, Шеймъс Коулмън, Ричард Киъг, Киърън Кларк, Глен Уилън, Джеймс МакКарти, Роби Брейди, Уес Хуулахан, Джеф Хендрик, Дарил Мърфи, Джон Уолтърс;

Резерви: Дейвид Форд, Стивън Хендерсън, Марк Уилсън, Джон О'Шей, Сайръс Кристи, Стивън Уорд, Ейдън МакГийди, Джеймс МакКлийн, Дарън Гибсън, Хари Артър, Шейн Лонг, Роби Кийн;

Босна и Херцеговина: Асмир Бегович, Емир Спахич, Сеад Колашинац, Огнйен Вранйеш, Сенад Лулич, Ервин Зуканович, Един Цоцалич, Харис Медунянин, Миралем Пянич, Един Вишча, Един Джеко;

Резерви: Ясмин Бурич, Ибрахим Сехич, Ермин Бичакчич, Тони Сунджич, Мухамед Бешич, Тино-Свен Сушич, Изет Хайрович, Анел Хаджич, Сеад Салихович, Ведад Ибишевич, Армин Ходжич, Милан Джурич.