Словакия постигна страхотна победа, с 2:1 над Испания, в мач от група С на европейските квалификации. Словаците нанесоха първо поражение навън на вече бившите световни шампиони от 2006-та година насам. Суперизненадващо, Словакия вече има шест точки в групата, и е едноличен лидер.

В другите два мача в групата, Македония се спаси късно на „Филип II”, и обърна Люксембург от 1:2 до 3:2, с попадение в 92-та минута. Два гола в заключителните моменти донесоха победата и на Украйна при гостуването на Беларус, с 2:0.

Беларус - Украйна 0:2

Македония - Люксембург 3:2

Словакия - Испания 2:1

Група С

1. Словакия 6

2. Испания 3

3. Украйна 3

4. Македония 3

5. Беларус 1

6. Люксембург 1

На стадиона в Жилина, Словакия постигна една от най-грандиозните победи в историята си, след 2:1 над Испания. Въпреки че испанците владееха топката и контролираха темпото на мача, пропуските им в атака и дупките в защита бяха използвани оптимално от домакините, за да постигнат своя успех.

В 11-та минута, въпреки натиска на Испания, Словакия имаше най-чистата ситуация. Пекарик бе изведен от Хамшик отдясно, центрира, и само страхотен Икер Касияс спаси удара на Роберт Мак.

Още в следващата испанска атака обаче Диего Коща също пропусна за сантиметри да открие резултата. Вече отиграната в Челси комбинация с Франсеск Фабрегас бе на път да сработи, след центриране на полузащитника, което Коща засече с глава, но за късмет на Козачик, топката мина на половин педя от гредата му.

Първото попадение дойде след доста спорен фаул пред наказателното поле на Испания. Юрай Куцка стреля от наказателния удар, и Касияс не видя добре топката, която влетя точно в центъра на вратата му, в 18-та минута, за да даде преднина на Словакия.

Раул Албиол се озова на страхотна позиция в 22-та минута, но от три метра стреля с левия крак над гредата, притиснат от защитник.

В последната минута от редовното време на първото полувреме, Диего Коща остана сам на границата на пеналта, намери добре Бускетс, но Козачик спаси.

Испанците стартираха и второто полувреме с натиск, и Сеск Фабрегас, и Диего Коща отправиха опасни удари в първите пет-шест минути.

Въпреки че тотално владееше положението през следващите минути, Испания така и не успя да стигне до някакво 100-процентова ситуация за гол. Фабрегас бе в основата на всичко интересно след почивката за иберийците, но Коща бе сам срещу защитата на Словакия в наказателното поле.

Появата на Пако Алкасер в 71-та минута бе ключът към гола, и десетина минути по-късно Испания поне успя да изравни.

В 82-та минута Жорди Алба изведе Алкасер в наказателното поле, с подаване отляво, и нападателят на Валенсия си овладя и стреля пред закъснелия защитник, и покрай Козачик.

Равенството обаче не се задържа никак дълго.

Страхотна бърза атака на Словакия завърши с ниско центриране на Михал Дурис отдясно, засечено от напълно непокрития Мирослав Стох от движение, право в мрежата, за 2:1.

Испания бе в нокаут в последните минути до финала, и така и не успя да направи тотален натиск в края, за да стигне поне до точката.