Големите първенства традиционно се асоциират и с големи имена. Броени дни преди старта на Евро 2016 футболният фен тръпне да гледа изявите на Кристиано Роналдо, Уейн Рууни, Златан Ибрахимович, Андрес Иниеста, Томас Мюлер, Джанлуиджи Буфон, Икер Касияс и други. Все интересни фигури и безспорно добри играчи.

Един по-различен поглед върху предстоящия шампионат на Стария континент обаче навежда на различни мисли. В 20minutos.es акцентираха върху 13 имена, които трябва да бъдат следени изкъсо по време на Европейското. Именно от тях се очаква да бъдат в центъра на някои любопитни развои, за които в цяла Европа да се говори дълго. А дали предварителните прогнози ще се оправдаят, тепърва ще получим отговор на този въпрос.

Евро 2016 стартира на 10 юни и ще продължи точно един месец – до 10 юли. Всички мачове от надпреварата ще може да селдите в Gong.bg, по каналите на Нова Тв и на честотите на Дарик радио.

Ето и за кои футболисти става дума:

1. Дейвид Алаба – Австрийският национал на Байнерн Мюнхен е е на 23 години и е най-младият дебютант за своята селекция. Той е известен с многофункционалността си. Умее да играе като ляв бранител, в центъра на защитата, като халф...Футболните анализатори очакват много от това име.

2. Кевин де Брюин – 24-годишният белгиец, който играе за Манчестър Сити на клубно ниво, неведнъж е демонстрирал уменията си на терена. През изминалия сезон бе един от най-добрите в отбора си, а специалистите в областта на царя на спортовете му предричат бляскаво бъдеще. Има скорост, комплекс от качества и усет към гола.

3. Петър Чех – 33-годишният вратар бе изместен от Тибо Куртоа в Челси, но за сметка на това в Арсенал показа, че все още е един от най-добрите под рамката. Очакванията са Чех да затвърди доброто си представяне и с Чехия по време на Европейското във Франция.

4. Джейми Варди – Преди 7 години 29-годишният нападател играеше в 7-о ниво на английския футбол, а сега е шампион на Висшата лига с Лестър и вече мисли за представянето си на Евро 2016 с „Трите лъва“. Варди е един от героите с най-големи заслуги за подвига на „лисиците“. Футболните анализатори са единодушни, че той е машина за голове.

5. Лорик Цана – 32-годишният албански национал буди интерес и същевременно доста догадки. На клубно ниво се състезава за Нант, а в кариерата си е играл още в Турция, Италия и Англия. Защитникът е сред най-опитните в редиците на Албания и минава за един от лидерите на селекцията. Затова и очакванията към него са завишени.

6. Н'Голо Канте – Още един ключов играч на английския шампион Лестър ще шари из терените във Франция. 25-годишният халф ще брани честта на домакина на надпреварата, а стореното от него през сезона в Англия го задължава в още по-голяма степен, сочат специалистите.

7. Кайл Лафърти – Със сигурност в лагера на Северна Ирландия възлагат големи надежди на 29-годишния нападател. Той е основен двигател на тима, въпреки колебливия сезон, който записа с Норич и Бирмингам.

8. Ейдур Гудьонсен – 37-годишният исландец, който на клубно ниво играе за Мьолде, ще води атаката на своята селекция отново. Дебютира за Исландия през далечната 1996-а година, а сега се очертава като една от най-любопитните фигури на Европейското.

9. Грациано Пеле – 30-годишният нападател на Саутхемптън е сред интересните имена в редиците на Италия, но дали ще остави забележителна следа с изявите си на Евро 2016 предстои да разберем.

10. Флориан Андоне – 23-годишният нападател на Кордоба минава за една от големите надежди в румънската селекция. Той никога не играл за клуб от родната си страна, като до момента се е състезавал само в Испания. Колоритен е, а едно от нещата, с които е известен, е откровеността.

11. Алваро Мората – 23-годишният нападател на Ювентус е един от най-обсъжданите играчи в последните месеци. Испанският национал разполага с разкошна физика, а техника също е от силните му страни.

12. Хакан Джалханоглу – 22-годишният халф играе за Байер Леверкузен на клубно ниво. Родом е от Германия, но е турски национал. Демонстрираните от него футболни умения в Бундеслигата дават сериозна заявка за онова, което ще представи по време шампионата във Франция.

13. Андрей Ярмоленко – 26-годишният нападател на Динамо Киев е една и от големите надежди на Украйна на Евро 2016.