Вече бившият селекционер на Испания Висенте дел Боске е бил посъветван да не взима Икер Касияс в състава си за UEFA EURO 2016, ако смята да го държи резерва. Според вестник „Марка“ приближени до специалиста са го предупредили, че може да се стигне до разрива, който в крайна сметка отрови съблекалнята на „ла фурия“.

При напускането на поста Дел Боске в прав текст заяви, че вратарят се е държал лошо с него и треньорския му щаб. Очевидно Касияс не е бил доволен от решението на треньора да го остави резерва на Давид де Хеа, заради което той не записа нито минута на Европейското във Франция. „Изпратих съобщения до всички играчи, само до един не пратих и това беше Касияс“, сподели тогава треньорът.

Вестник „Марка“ твърди, че още през месец март Дел Боске е бил наясно, че Де Хеа ще бъде първият му избор по време на турнира. Тогава той е намекнал това пред ветерана и е останал с впечатлението, че всичко ще мине гладко. Въпреки това доста хора, които познават и двамата са казали на Дел Боске, че може да се стигне до проблем. Някои дори го посъветвали да остави Касияс извън отбора, ала специалистът не е могъл да го стори.

Всичко се променило в момента, когато Дел Боске изяснил пред всеки играч каква ще е ролята му. От мига, в който разбрал, че ще е резерва, Касияс тотално се променил. Той смятал, че това реално го поставя извън отбора. Като отговор на случилото се, дойде и откъса от филма „Рамбо“, който стражът публикува в социалните мрежи. То беше ясно доказателство за разминаванията между очакванията и реалността за вратаря, а постъката му доста е подразнила треньорския щаб.

Цялата ситуация постепенно е изкарала и Дел Боске извън нерви, като на няколко пъти той е демонстрирал раздразнението си съвсем явно. Мнозина подчертават и значението на последната пресконференция, тъй като това е първият случай, в който Дел Боске си позволява да изнесе навън случки „от кухнята“.