Националите на Чехия показаха, че навлизат във форма точно в навечерието на Евро 2016. Малко повече от две седмици преди първия си мач във Франция, те съсипаха аутсайдера Малта в първата си контрола от подготвителния лагер. 

Момчетата на Павел Върба отнесоха опонента си с 6:0. Хубавото за селекционера е, че първо видя много от играчите си в действие и второ, че шестима различни голмайстори се разписаха. Този мач ще се запомни и със завръщането на Томаш Росицки на терена за родината му след почти една година извън него. 

Ветеранът Ярослав Плашил откри резултата в 98-ия си мач за отбора още след четвърт час игра. Само шест минути по-късно Милан Шкода направи 2:0. До почивката и Роман Хубник се разписа, за да направи преднината на чехите класическа.

Последваха множество смени след почивката, но и тогава паднаха голове. В 74-та минута Давид Лафата направи 4:0, а в 81-та Томаш Нецид направи 5:0. Крайният резултат беше оформен от Патрик Шик в 91-та минута. 

Така Чехия съсипа Малта в първата си контрола от подготовката. На момчетата на Павел Върба им предстои проверка с Русия на 1 юни и с Южна Корея четири дни по-късно. 

Мачовете за чехите на Европейското започват на 13 юни, като първият им съперник е европейският първенец Испания. Другите отбори в групата са Турция и Хърватия, така че битката се очертава равностойна.