Вратарят на италианския национален отбор Джанлуиджи Буфон призна, че "адзурите" са дали всичко, което могат при поражението с 5:6 след дузпи срещу Германия на четвъртфиналите на Евро 2016. В редовното време и продълженията двата състава направиха равенство 1:1.

Според него, всичко е изглеждало по плана на "скуадрата", но в крайна сметка отборът трябва да се прибере на Апенините след поражението при дузпите. 

"Направихме всичко, което можахме. Изглеждаше, че то беше достатъчно. С тази организация, тактика и себераздаване няма нищо невъзможно. Антонио Конте ни похвали и каза, че е горд от нас. Дадохме сърцето и душата си в този турнир. Борихме се до последната капка пот. Дадохме всичко и бяхме съвсем близо до успеха."

"Страшно е да се мисли, че Германия не вкара три от дузпите си, а ние не успяхме да спечелим. Поражението ни е истински шок. Пред нас има нови предизвикателства и ангажименти. Ситуацията е доста по-различна в сравнение с тази от Мондиал 2014. Опитахме се да победим, но сега се прибираме у дома", заяви Буфон след двубоя.

Съотборникът му Леонардо Бонучи е горд от представянето на отбора, въпреки отпадането. Той отбеляза в редовното време от дузпа, за да вкара мача в продължения, но после изпусна от 11-те метра в решителния момент, когато Нойер хвана изстрела му. 

"Говорихме си, че дори да отпаднем, това трябва да стане с високо вдигната глава. В 120-те минути бяхме равностойни на световния шампион. Отпадането винаги идва с голяма болка. Ние оставихме нашите сърца във всеки мач и във всяка тренировка."

"Всичко беше страхотно. Благодаря и на феновете, че ни подкрепиха във всеки един двубой. Надяваме се да бъдат горди с нас. Във тези турнири всички трябва да бъдем като един. Сега показахме, че това може да бъде така."

"Победихме Белгия, Швеция и Испания, а след това срещнахме световните шампиони. Дузпите са въпрос на шанс, а германците направиха една грешка по-малко от нас. Горд съм да бъда част от отбора", коментира Бонучи.

Полузащитникът на Италия Марко Пароло заяви, че той е неговите съотборници са дали всичко от себе си и могат да се чувстват горди с представянето си, въпреки отпадането на четвъртфиналите на Европейското.

"Преди турнира си казахме, че ще се опитаме да дадем всичко от себе си. Направихме го и в този мач и съжаляваме, защото можеше и да спечелим. Имахме шансове при дузпите. Първо ние получихме предимство, след това - те, а после отново ние. Този път те спечелиха лотарията."

"Но ние играхме като равни със световните шампиони, наистина много силен съперник, а това показва, че сме отбор с характер, с талант, при това много голям. Съжаляваме, че отпаднахме, но можем да продължим напред с гордо вдигнати глави от това, което направихме", каза Пароло.

"Вложихме се на максимум. За съжаление тази загуба зачерква всичко хубаво, което направихме на шампионата. Остава само разочарованието, а след няколко години никой няма да помни колко сили сме хвърлили в търсене на победата. Наслаждавахме се на периода по време на Европейското първенство, но много ни се искаше той да продължи по-дълго", допълни Андреа Бардзали.