Албания се изправя срещу Швейцария в мач от група „А“ на Европейското първенство, който ще се играе на стадион „Боларт-Делелис“. За първи път в историята на европейските първенства двама братя ще излязат един срещу друг.

Двубоят ще бъде по-специален за двамата братя Джака - играещият за Албания полузащитник Таулант Джака, който е по-младият брат на Гранит Джака, който играе за Швейцария, а наскоро осъществи трансфер в Арсенал за 43 милиона евро. Двамата имат косовски корени и за първи път братя ще се изправят един срещу друг на европейско първенство.

Братята Джака са наследници на албанско семейство, което от Косово емигрира в Швейцария още преди братята Таулант и Гранит да се родят. Въпреки че играе за Швейцария в различни юношески национални формации, Таулант избира да се състезава за мъжкия представителен отбор на Албания.

“Това е много специален мач за цялото семейство. Постоянно говорим за това. Неприятното е, че това е най-нежеланият сблъсък за всички нас. Последното нещо, което бихме си пожелали. Играли сме с брат ми един срещу в Швейцария, когато аз бях в Базел, а Таулант беше под наем в Грасхопър. Още тогава чувството беше странно. Ние сме професионалисти и ще изиграем този двубой. Нека по-добрият победи“, заяви Гранит Джака.

“С брат ми сме родени и възпитани в Швейцария. За първи път видях Албания, когато бях на 12 години. След това съм ходил там много пъти на почивка и да видя роднините си. Албанският национален отбор никога не е проявявал интерес към мен, докато от швейцарската федерация имаха друго отношение. При брат ми ситуацията беше различна“, каза още Гранит Джака.