Защитникът на Исландия Биркир Севарсон е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата си: в утрешния четвъртфинал на Европейското първенство срещу домакина Франция ще има задачата да пази една от звездите на турнира - Димитри Пайе.

Севарсон си вкара автогол в мача от груповата фаза срещу Унгария (1:1), но с изключение на това изненада всички специалисти със стабилните си изяви, които помогнаха на Исландия да се превърне в голямата сензация на европейското първенство.

Преди старта на шампионата Севарсон бе нарочен от британския вестник "Индепендънт" за "най-слаб десен защитник на европейското", но той опроверга скептиците и се превърна в страшилище за противниковите нападатели.

"Най-важното е да бъдеш агресивен. И най-вече - не бива да се позволява на Пайет да влиза навътре и да стреля с десния крак. Трудно е да се намерят някакви слабости, затова просто не бива да му се позволява да върти топката в далечния ъгъл", обясни Севарсон тактиката си за сблъсъка с Пайе утре.

Исландският защитник вече се справи със скъпоструваща звезда - Рахийм Стърлинг от Англия, като го обезличи напълно при победата с 2:1 над Англия на осминафиналите. "Доволен съм от себе си и начина, по който играх срещу Стърлинг. Движех се с неговото темпо, а в хода на мача увереността ми растеше", каза Севарсон.

На клубно ниво Севарсон не блести, като най-големият му успех е шампионска титла на Исландия с Валур от преди близо 10 години. През 2014 година отборът му Бран (Берген) изпада от елита в Норвегия, след което преминава в шведския Хамарби, който също е застрашен от изпадане.

Каква е разликата да играе срещу нападателите в шведското и норвежкото първенство и срещу тези на европейското? 

"На европейското играчите са малко по-бързи и по-технични. Нямаш време за почивка, защото отпуснеш ли се за секунда и веднага си наказан", каза Севарсон. /БТА